Mrożenie pierogów, uszek, pasztecików i innych gotowych dań. Sprawdź, jak robić domowe mrożonki oraz czego nie powinno się mrozić

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Pracochłonne dania, takie jak pirogi czy uszka, warto przygotować zawczasu i zamrozić w porcjach, by można było sięgnąć po nie, gdy będą potrzebne.
Pracochłonne dania, takie jak pirogi czy uszka, warto przygotować zawczasu i zamrozić w porcjach, by można było sięgnąć po nie, gdy będą potrzebne. fot. Ganna Zelinska/Getty Images
Mrożenie jedzenia to sposób, by utrwalić je na wiele miesięcy bez znacznej utraty smaku i wartości odżywczych. W okolicach świąt Bożego Narodzenia sprawdza się zwłaszcza w przypadku domowych dań, których nie przygotowujemy często i podajemy na specjalne okazje. Zapas wigilijnych specjałów można przygotować zawczasu – albo zachować te niezjedzone na później. Aby jednak mrożonki były zdrowe i bezpieczne, warto trzymać się kilku zasad. Wyjaśniamy, jak mrozić różne produkty spożywcze, w tym owoce, warzywa, mięso i ryby, jak długo można je przechowywać oraz czego nie powinno się zamrażać.

Spis treści

Zamrażanie należy do najlepszych metod utrwalania żywności, która pozwala zachować zwłaszcza ich wartość odżywczą, choć w mniejszym stopniu – ich strukturę i kolor. Nie niszczy bakterii, a spowalnia ich cykl życiowy. Choć wymaga to nakładów energii, świeże jedzenie - również to gotowe, jak pracochłonne świąteczne dania - można mieć w każdej chwili pod ręką.

Jak zamrażać pierogi, uszka, sałatkę jarzynową, sernik, rosół i inne dania?

W zamrażalniku lub zamrażarce mogą znaleźć się gotowe potrawy, które powinny być porcjowane i zapakowane osobno. W przypadku dań takich, jak pierogi, krokiety, uszka czy paszteciki, nie jest to większym problemem. Należy zadbać jednak o to, by nie były ze sobą zlepione. Warto więc zamrażać je oddzielnie np. na tacy, a później zapakować do foliowego worka. W oddzielnych pojemnikach porcjować powinniśmy dania jednogarnkowe oraz w sosie, jak np. bigos czy gołąbki.

Zamrozić można także dania zimne, np. sałatkę jarzynową, ale tylko przed dodaniem majonezu! Nie będzie później co prawda tak smaczna, jak zaraz po przygotowaniu, ale dodanie sosu przed samym jedzeniem uratuje ją przed niekorzystnymi zmianami w zamarzającym tłuszczu.

Zamrażać można też porcje rosołu lub bulionu (np. w tackach i woreczkach do lodu, warto jednak, by był beztłuszczowy), zup, sosów oraz gotowych dań z mięsem i warzywami, choć najlepiej bez dodatków skrobiowych. Należy pozostawić miejsce w opakowaniu, gdyż produkty płynne zwiększają objętość przy zamarzaniu.

Do mrożenia nadaje się jednak pieczywo – chleb dobrze jest pokroić, a porcje po kilka kromek poprzedzielać np. pergaminem do pieczenia. Można też zamrażać ciasta m.in. drożdżowe, w tym makowiec czy struclę, a także pieczony sernik wkrótce od przygotowania, natomiast dużo stracić może ten na zimno, zwłaszcza z galaretką.

W czym najlepiej mrozić żywność?

Żywność najlepiej zamrażać w przeznaczonych do tego pojemników. Opakowanie z mrożonką powinno być szczelnie zamknięte i pozbawione powietrza. Brak dostępu tlenu ogranicza wysychanie, utratę zapachu i przenikanie aromatów obcych, a także ciemnienie i zmianę barwy w wyniku utleniania i działania enzymów. Na opakowaniu należy zapisać datę zamrożenia.

Jedzenie można zapakować w szczelne woreczki foliowe do mrożenia – z suwakiem i strunowe, a także pudełka z pokrywką z tworzywa sztucznego przeznaczonego do kontaktu z żywnością, choć najlepiej obojętnego chemicznie, jak pudełka do żywności szklane czy nawet zwykłe słoiki.

Od razu po rozmrożeniu, które powinno odbywać się w lodówce, jedzenie należy przyrządzić i spożyć. Nigdy nie powinno się go natomiast zamrażać ponownie, co grozi zatruciem pokarmowym.

Sprawdź także:

Czas przechowywania mrożonek

W zamrażarce powinna panować odpowiednio niska temperatura. Im zimniej, tym szybciej przebiega mrożnie, a tym samym powstaje mniejsza ilość kryształków lodu, które uszkadzają strukturę zwłaszcza delikatnych i bogatych w wodę owoców i warzyw, np. truskawek czy szpinaku. Zastosowanie temperatury minus 30 pozwala przy tym wydłużyć trwałość mięsa nawet o połowę względem przechowywania w temperatury minus 18 stopni Celsjusza, która jest chłodniczym minimum dla mrożonek.

Przed zamrożeniem jedzenie powinno być wstępnie schłodzone – przyspiesza to proces zamrażania, poprawiając konsystencję i inne cechy jakościowe produktu już po rozmrożeniu. Powinno też być osuszone, podzielone na kawałki i zapakowane w mniejszych porcjach. Ułatwi to późniejsze wykorzystanie zamrożonego produktu w kuchni.

Mrożenie wydłuża czas przechowywania produktów, jednak dla wielu z nich jest ona różna, dlatego warto trzymać się zaleceń na opakowaniach gotowych wyrobów oraz zasad dotyczących zamrażania jedzenia w domu.

  • Trwałość w zamrażarce zależy od rodzaju produktu i temperatury, jednak maksymalnie to 9-12 miesięcy.
  • W temperaturze minus 18 stopni gotowe dania domowe wytrzymają w najlepszym stanie przez 2-3 miesiące, choć np. pierogi i produkty z ciasta warto zjeść przed upływem miesiąca.
  • Mięsa i ryb warto przechowywać nie dłużej niż 2 miesiące, termin jest dłuższy dla wołowiny, a najdłuższy – dla dziczyzny.
  • W zależności od gatunku, owoce i grzyby mogą leżeć w zamrażarce do 3-6 miesięcy, a warzywa – 6-12 miesięcy.

Jak mrozić szpinak, kalafior, marchewkę i inne warzywa oraz owoce? Sposoby na domowe mrożonki

Produkty świeże, takie jak warzyw i owoce, przed zamrożeniem powinny zostać umyte i osuszone. Te twardsze mogą być w mniejszych kawałkach (np. różyczki kalafiora czy kostki marchewki), grzyby należy oczyścić na sucho, a w przypadku malin czy jeżyn zaniechać kontaktu z wodą. Owoce warto pozbawić szypułek i pestek.

Produkt warto rozłożyć cienką warstwą np. w woreczku strunowym ułożonym na tacce lub talerzu – i tak zamrażać. Woreczki można potem ułożyć w większych pudełkach z tworzywa. Miąższ owoców i warzyw przeznaczony na koktajle, zupy i sosy, warto porcjować po pokrojeniu w kostkę. Posiekane zioła warto natomiast dokładnie upchnąć w niewielkim słoiku.

Mrożonki z mięsa i ryb

Surowe mięso mrozimy bez mycia i po wstępnym schłodzeniu w lodówce. Ponieważ świeże może tam przebywać tylko do 2 dni, trzeba zamrozić od razu po kupieniu – a nie np. w momencie, gdy nazajutrz stwierdzimy, że go jednak nie zjemy. W takim przypadku warto je przetworzyć, a po obróbce kulinarnej i ostudzeniu dopiero zamrozić.

Gotowe mięso mielone należy zjeść w ciągu kilku godzin. Najlepiej go nie mrozić – chyba, że jest to produkt własnoręcznie rozdrobniony. Wtedy jednak od razu umieszczamy je w zamrażarce. O świeżość należy też szczególnie dbać w przypadku mrożenia ryb.

Zobacz: Jak mrozić zioła, by zachowały cenne wartości odżywcze?

Czego nie można zamrażać?

Nie każdy rodzaj jedzenia da się mrozić. Tej metody utrwalania nie poleca się w przypadku produktów, które ulegają wtedy uszkodzeniu lub znacznie pogarsza się ich konsystencja. Należą do nich m.in.:

  • mleko i fermentowane produkty mleczne, np. jogurt, śmietana, kefir, sery – robią się wodniste,
  • kremy na bazie śmietany i masła – tracą konsystencję, warzą się,
  • majonez i podobne sosy na bazie oleju – ulegają rozwarstwieniu,
  • awokado – miąższ ciemnieje i traci walory,
  • surowe jajka – przy mrożeniu pękają, można jednak zamrażać w osobnych porcje białko i żółtko,
  • jajka gotowane na twardo – stają się gumowate,
  • wodniste i delikatne warzywa, np. ogórki, pomidory, sałata, bazylia, seler naciowy, rzodkiewka, cebula, czosnek – tracą jędrność i smak,
  • ugotowane produkty skrobiowe, takie jak ziemniaki, makaron i ryż, które znacznie tracą na konsystencji,
  • galarety – mrożenie niszczy ich konsystencję i klarowność,
  • tłuste ryby oraz niezupełnie świeże ryby surowe – szybciej się psują, zyskując przykry zapach.
  • mięso poddane działaniu wody – z powodu przyspieszonego psucia zagraża zatruciem pokarmowym.

Niektóre produkty, jak szpinak, jarmuż, brokuł czy kalafior czy, wymagają zblanszowania przed zamrożeniem, czyli zanurzenia we wrzątku i ostudzenia, a potem osuszenia. Pozwala to zapobiec niekorzystnym zmianom ich koloru i smaku, choć nie zachowuje konsystencji.

Przeczytaj więcej na temat:

Dodaj firmę Autopromocja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

W Centrum Medycznym w Łańcucie wszczepiono pierwszy rozrusznik serca

Materiał oryginalny: Mrożenie pierogów, uszek, pasztecików i innych gotowych dań. Sprawdź, jak robić domowe mrożonki oraz czego nie powinno się mrozić - Strona Zdrowia

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza
Dodaj ogłoszenie