W skrócie:
Leczo z cukinią. Pyszny pomysł inspirowany węgierską potrawą
Leczo to znana i lubiana w Polsce potrawa, wywodząca się z kuchni węgierskiej. Przygotowuje się ją tradycyjnie na smalcu, z użyciem pomidorów, papryki, podsmażonej cebuli i wędzonej słoniny. Na Węgrzech tak przygotowane leczo serwowane jest najczęściej jako dodatek do dań mięsnych, np. kotletów schabowych. Potrawa podawana jest także oddzielnie, z kawałkami podsmażonej kiełbasy. Obecnie bardzo popularne jest leczo przygotowywane na oleju, z plastrami cukinii lub bakłażanów.
Mam dla ciebie sprawdzony i niezawodny przepis na leczo z cukinią, papryką i kiełbasą. To świetna propozycja na szybki obiad na lato, do zrobienia w jednym garnku. Wystarczy najpierw pokroić wszystkie potrzebne składniki, a później dusić je pod przykryciem, raz na jakiś czas mieszając. Gorąco polecam, jest pyszne!
Zobacz w galerii wskazówki krok po kroku, jak przygotować leczo z cukinią
Przepis na leczo z cukinią
Czas przygotowania: ok. 40 minut.
Liczba porcji: dla 6 osób.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 4 cukinie,
- ok. 500 g kiełbasy,
- 3 papryki (najlepiej czerwona, zielona i żółta),
- 8 pomidorów lub 500 g pomidorowej passaty (przecieru pomidorowego),
- cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 1 łyżeczka oregano,
- 0,5 łyżeczki pieprzu,
- sól do smaku,
- ok. 3 łyżki oleju
- ok. 100 ml wody,
- świeża natka pietruszki do posypania.
Jak zrobić leczo z cukinii, papryki i kiełbasy?
Sposób przygotowania:
- Cukinie umyj, obierz (jeśli jest młoda, to nie musisz jej obierać) i pokrój w średniej wielkości kawałki.
- Paprykę umyj, wytnij środek i pokrój w dużą kostkę.
- Kiełbasę pokrój w plasterki.
- Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Czosnek zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj.
- W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę i kiełbasę.
- Dodaj czosnek i podsmaż jeszcze ok. 1 minutę.
- Następnie dodaj cukinię i paprykę, podlej niewielką ilością wody, przykryj garnek pokrywką i duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 15 minut. Raz na jakiś czas możesz przemieszać potrawę.
- W tym czasie obierz pomidorki ze skórki (możesz je smażyć wrzątkiem i obrać lub skorzystać ze specjalnej obieraczki do warzyw).
- Pokrój pomidory na kawałki i dodaj do leczo. Duś ok. 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Na koniec dopraw danie przyprawami.
- Podawaj leczo ciepłe, posypane natką pietruszki.
Czytaj także: Węgierskie leczo nie ma sobie równych. Zrób go bez grama cukinii. Ten przepis obędzie się bez wymyślnych przypraw
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Patelnie w najlepszych cenach
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?