W skrócie:
Jeśli szukasz pysznego i delikatnego ciasta z kremem, to koniecznie wypróbuj malinową chmurkę. To wyjątkowy smakołyk, który z pewnością posmakuje każdemu. Możesz przygotować je o każdej porze roku, zarówno ze świeżych, jak i mrożonych malin. Proponuję udekorować bezę płatkami migdałowymi, a kruche ciasto i krem ze śmietanki kremówki i serka mascarpone doprawić wanilią. Takie połączenie smakuje wyśmienicie.
Malinowa chmurka to ciasto, na które trzeba poświecić więcej czasu i pracy. Warto przygotować je dzień przed podaniem. Idealnie nadaje się na święta, imieniny czy inne specjalne okazji.
W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania ciasta malinowa chmurka
Malinowa chmurka – przepis na ciasto
Czas przygotowania: ok. 3 godziny.
Porcja: na blaszkę 23 × 33.
Poziom trudności: średni.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 3 żółtka,
- 100 g masła,
- 30 g cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej.
Galaretka malinowa:
- 250 g malin (świeżych lub mrożonych),
- 2 galaretki malinowe,
- 700 ml wody (jeśli używasz malin mrożonych, to dodaj tylko 500 ml wody).
Krem:
- 500 g serka mascarpone,
- 500 g śmietanki 30 procent,
- 6 łyżek cukru pudru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej.
Beza:
- 3 białka,
- 180 g cukru,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 30 g płatków migdałowych.
Może cię także zainteresować:
Jak zrobić ciasto malinowa chmurka?
Sposób przygotowania:
Przygotuj kruche ciasto:
- Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj masło i posiekaj całość nożem.
- Dodaj żółtka, cukier, wanilię i proszek do pieczenia.
- Zagnieć kruche ciasto. Możesz schłodzić je w lodówce przez około 30 minut, by po upieczeniu było bardziej kruche.
- Rozwałkuj ciasto na kształt prostokątnej blaszki.
- Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i przełóż na nią ciasto.
- Ponakłuwaj ciasto widelcem, by równo rosło.
- Piecz ciasto w 180 stopniach Celsjusza przez 25 minut. Wystudź.
Beza z migdałami:
- Przełóż białka do miski i zacznij ubijać mikserem.
- Gdy zrobią się białe, to zacznij dodawać stopniowo cukier.
- Pod koniec ubijania, gdy beza jest sztywna i lśniąca, dodaj mąkę ziemniaczaną i miksuj jeszcze tylko około 2 minuty.
- Przełóż bezę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia – blaszka powinna mieć taki sam rozmiar co blaszka użyta do pieczenia spodu ciasta.
- Posyp bezę płatkami migdałowymi.
- Wstaw bezę do piekarnika nagrzanego do 110 stopni i piecz przez 1 godzinę.
- Gdy będzie już chrupiąca, to wyłącz piekarnik, nieco uchyl i zostaw bezę w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Zrób galaretkę:
- Rozpuść dwie galaretki w 700 ml przegotowanej, gorącej wody – jeśli używasz malin mrożonych, pamiętaj, by dać mniej wody czyli 500 ml.
- Gdy galaretka przestygnie, wrzuć do niej maliny.
- Odstaw całość do lodówki, by nieco stężała.
- Gdy galaretka zaczyna tężeć, przełóż ją na upieczony i wystudzony spód ciasta i wstaw całość do lodówki.
Przygotuj krem i wykończ ciasto:
- Ubij śmietankę z cukrem i wanilią za pomocą miksera kuchennego.
- Gdy śmietanka dobrze zgęstnieje, dodaj do niej ser mascarpone i zmiksuj tylko tyle, by składniki się połączyły.
- Wyłóż krem na stężałą galaretkę.
- Całe ciasto przykryj wystudzoną bezą i schowaj do lodówki na minimum godzinę.
Sprawdź także: Makowa panienka na deser. Przepis na ciasto przykuwające uwagę. Brzoskwinie dodają smaku
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz przepisy na ciasta ze Strony Kuchni:
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?