MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Na słodką przekąskę upraż popcorn karmelowy. Słodko-słony przysmak to prawdziwy hit. Trudno przestać na jednej garści

Anna Daniluk
Na spotkania ze znajomymi polecam zrobić popcorn karmelowy.
Na spotkania ze znajomymi polecam zrobić popcorn karmelowy. freepik.com/Racool studio/zdjęcie ilustracyjne
Pyszny popcorn karmelowy to słodka przekąska, którą można łatwo przygotować w zaciszu swojej kuchni. Dzięki temu przepisowi z łatwością przyrządzisz ją na domowy wieczór filmowy, czy po prostu, wtedy, kiedy chcesz sprawić sobie słodką przyjemność. A radość, jaką sprawisz dzieciom będzie bezcenna.

W skrócie:

Popcorn karmelowy to przekąska, która łączy w sobie maślany aromat, smak modnego słonego karmelu i prostotę przygotowania. Aby łatwiej uzyskać karmel, wykorzystaj syrop klonowy lub płynny miód, który świetnie wniknie w chrupiącą kukurydzę. Z pewnością przygotowana według tego przepisu spełni wasze oczekiwania. Poznaj przepis na rozpływający się w ustach popcorn z karmelem.

Popcorn karmelowy – prosty przepis na przegryzkę

Liczba porcji: dla 2-4 osób.

Czas przygotowania: 15 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 100 g ziaren kukurydzy do popcornu,

  • 2 łyżki oleju rzepakowego,

  • 100 g masła,

  • 150 g cukru brązowego,

  • 3 łyżki miodu,

  • 1/2 łyżeczki soli,

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,

  • 1/3 łyżeczki cynamonu.

Jak zrobić popcorn karmelowy?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku upraż ziarna kukurydzy. W dużym garnku rozgrzej olej rzepakowy na średniej mocy palnika.

  2. Dosyp ziarna kukurydzy i przykryj garnek. Poczekaj, aż ziarna zaczną strzelać, co potrwa około 3 minut.

  3. Kiedy strzelanie ziaren będzie ustawać i cichnąć, zdejmij garnek z ognia.

  4. W małym garnku rozpuść masło na średniej mocy palnika. Następnie dodaj cukier oraz miód.

  5. Taką mieszaninę gotuj, mieszając, aż zacznie bulgotać. To powinno zająć około 5 minut. Uważaj, aby nie spalić karmelu, ani żeby nie przywarł do dna.

  6. Kiedy karmel nabierze złocistego koloru, zdejmij go z ognia, dopraw solą, cynamonem oraz sodą oczyszczoną.

  7. Dokładnie wymieszaj, aby mieszanka mogła się równomiernie pienić.

  8. Uprażone i lekko wystudzone ziarna kukurydzy przesyp do szerokiej miski.

  9. Powoli wylej karmel na popcorn, delikatnie mieszaj, aby wszystkie kawałki popcornu zostały pokryte karmelem.

  10. Upewnij się, że sos równomiernie wniknął do popcornu.

  11. Gotowy popcorn karmelowy możesz przełożyć do ozdobnych kartoników.

Jeśli chcesz dodać przekąsce ciekawego smaku, to do karmelu dodaj szczyptę mielonej kawy. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza