W skrócie
Domowe bułeczki maślane z rodzynkami to rarytas, który możesz podawać na podwieczorek. Jednak proponuję zrobić przepis z zimnym masłem, który jest znacznie bardziej wszechstronny. Na deser smaruje je serkiem śmietankowym i domową konfiturą. W ramach wytrawnego śniadania możesz posmarować je delikatnym pasztetem i ułożyć plastry kiszonego ogórka lub pomidora. Wyśmienicie smakują z hummusem i pieczonymi warzywami. Wierzch bułek maślanych ozdabiam czarnym i białym sezamem. Jednak możesz je zestawić z nasionami czarnuszki lub pestkami słonecznika. Poznaj przepis na domowe bułki maślane.
Bułki maślane – przepis na domowe pieczywo
Liczba porcji: 9 sztuk.
Czas przygotowania: 2 godziny i 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 325 ml ciepłego mleka,
- 9 g soli,
- 10 g cukru,
- 8 g suszonych drożdży,
- 125 g zimnego masła.
Do posmarowania:
- 1 jajko,
- 10 ml wody.
Jak zrobić bułki maślane?
Sposób przygotowania:
- Do misy robota kuchennego wsyp mąkę pszenną, sól, cukier, suszone drożdże i wlej mleko.
- Masło pokrój na cienkie plastry.
- Wyrabiaj ciasto mikserem z hakiem i w trakcie dodawaj porcje zimnego masła.
- Ciasto wyrabiaj przez 4 minuty na wolnych obrotach, następnie zmień szybkość na wyższą i wyrabiaj przez 8 minut.
- Zagniecione ciasto odchodzi z łatwością od misy, zostawiając ją czystą. Kulę ciasta drożdżowego przenieś do wysmarowanej cienko olejem miski i odstaw do wyrośnięcia na godzinę nakrywając zwilżoną czystą ściereczką kuchenną.
- Po tym czasie odpowietrz ciasto i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
- Po tym czasie podziel na 100 g kęsy i uformuj okrągłe bułeczki. Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu rozłóż ponownie zwilżoną ściereczkę i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
- Bułeczki maślane przed pieczeniem dokładnie posmaruj rozmieszanym jajkiem z wodą.
- Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 190° Celsjusza z termoobiegiem i piecz przez 15 minut.
- Gotowe bułeczki maślane odstaw do całkowitego wystudzenia na metalowej kratce.
Jeśli chcesz uzyskać zdrowsze pieczywo, to polecam ci połowę mąki pszennej zastąpić mąką orkiszową lub pełnoziarnistą. Dzięki temu wypieki będą miały więcej błonnika. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?