MKTG SR - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Być może wyda się to dosyć kontrowersyjne, ale mycie mięsa...
fot. Kaboompics Pexels.com

Najgorsze błędy podczas przyrządzania mięsa. Niektóre z nich mogą mieć wpływ na twoje zdrowie!

Mycie mięsa pod bieżącą wodą

Być może wyda się to dosyć kontrowersyjne, ale mycie mięsa przed jego przygotowaniem jest zbędne, a wręcz... szkodliwe! Samemu mięsu oczywiście nie zaszkodzi opłukanie pod wodą (pod warunkiem, że od razu zaczniemy je przygotowywać), ale przedmiotom, które znajdują się wokół zlewu już tak. Myjąc mięso, woda rozpryskuje się po całej kuchni i osadza się na przedmiotach wokół, a wraz z nią zanieczyszczenia i bakterie. Tymczasem wysoka temperatura podczas gotowania, smażenia czy pieczenia w zupełności poradzi sobie z drobnoustrojami znajdującymi się na jego powierzchni.

WAŻNE: Nie myjemy mięsa, które chcemy zamrozić. Woda to pożywka dla bakterii, a wraz z jej ilością proces psucia jest przyspieszony!

Zobacz również

Po wypadku kierujący dostawczakiem zakleszczony w kabinie [ZDJĘCIA]

Po wypadku kierujący dostawczakiem zakleszczony w kabinie [ZDJĘCIA]

Brak planów na sobotę? Odwiedź nietuzinkową imprezę Bytomski Kwietnik!

Brak planów na sobotę? Odwiedź nietuzinkową imprezę Bytomski Kwietnik!

Polecamy

Chrupiące słone paluszki na przekąskę. Zrób je do oglądania meczu

Chrupiące słone paluszki na przekąskę. Zrób je do oglądania meczu

Bolączka szkół. Nie uczą tej ważnej umiejętności. Terapeuta o potrzebach dzieci

Bolączka szkół. Nie uczą tej ważnej umiejętności. Terapeuta o potrzebach dzieci

Świetne przejazdy Polaków w pierwszym dniu PŚ w Krakowie!

Świetne przejazdy Polaków w pierwszym dniu PŚ w Krakowie!