MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Najlepsza pomidorówka jak od mamy. Ugotuj zupę do zapisania w domowym przepiśniku. Nie ma nic prostszego na obiad

Anna Daniluk
Babcina pomidorowa na rodzinny obiad. Dzięki niej odświeżysz niedzielny rosół.
Babcina pomidorowa na rodzinny obiad. Dzięki niej odświeżysz niedzielny rosół. 123rf.com/yuliadavidovich/zdjęcie ilustracyjne
Zupa pomidorowa najczęściej robiona jest w poniedziałek lub wtorek z pozostałości niedzielnego rosołu. Taka tradycyjna pomidorówka była daniem, które korzystało z tego, co jest w lodówce i nadawała składnikom drugie życie. Oto najlepszy sposób, którego nie powstydziłaby się nie jedna mama. Zobacz sposób na domową pomidorówkę.

W skrócie:

Domowa pomidorówka często przygotowywana jest jak z przepisu od mamy lub babci. Przy tym jest to danie, które smakuje każdemu. Jest idealna na chłodne dni, sycąca i aromatyczna. A zimą można wykorzystać passatę z butelki, koncentrat pomidorowy lub pomidory krojone z puszki. To danie może przenieść cię do wspomnień z dzieciństwa, gdy na poniedziałkowy obiad mamy podawały pomidorówkę, a na drugie naleśniki. Zupę pomidorową możesz także zagęścić pozostałymi warzywami z rosołu. Marchewka, pietruszka lub korzeń selera nadadzą daniu po zmiksowaniu zwartej konsystencji. Jeśli masz sam wywar, dodaj warzywa i ugotuj je do miękkości, aby wzbogacić smak pomidorówki.

Pomidorówka jak dawniej – przepis na smaczną zupę

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 30 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 litr rosołu,

  • 500 g passaty pomidorowej lub 4 łyżki koncentratu pomidorowego wysokiej jakości,

  • 1 średnia cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1 marchewka,

  • 1 korzeń pietruszki,

  • 1/4 bulwy selera,

  • 100 ml śmietany (18 procent) do zabielenia,

  • 1 liść laurowy,

  • 3 ziarna ziela angielskiego,

  • 1 łyżka masła,

  • sól i pieprz do smaku.

Do podania:

  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii lub natki pietruszki,

  • ugotowany ulubiony makaron lub ryż.

Jak zrobić pomidorówkę na rosole?

Sposób przygotowania:

  1. Babcina pomidorowa niemal zawsze zaczynała się od wyjęcia z lodówki niedzielnego rosołu, aby nabrał temperatury pokojowej. Zazwyczaj w poniedziałek traktowaną go jako bazę do pomidorówki.

  2. Możesz też podgrzać rosół przed dodaniem do warzyw.

  3. Możesz także sięgnąć po jakościowy bulion z butelki, który nie zawiera sztucznych barwników i wzmacniaczy smaku.

  4. Warzywa takie jak marchewka, korzeń pietruszki i bulwa selera obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

  5. Następnie w garnku z grubym dnem na średniej mocy palnika rozgrzej masło, a następnie dodaj drobno posiekaną cebulę, czosnek, marchewkę, seler i pietruszkę.

  6. Do warzyw dorzuć listek laurowy i ziele angielskie.

  7. Smaż na złoty kolor, aż cebula stanie się miękka i przezroczysta.

  8. W tym momencie możesz dolać passatę lub dodać koncentrat pomidorowy, który przesmażony z warzywami nabierze smaku Smaż przez 5 minut, pomidory z warzywami zaczną przyjemnie pachnieć.

  9. Wlej ciepły rosół i wymieszaj, aż się połączy z warzywami. Gotuj całość na małym ogniu przez około 15 minut, aby smaki dobrze się połączyły.

  10. Jeśli wolisz zupy krem, to zblenduj ją na aksamitną konsystencję.

  11. Pomidorówkę dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Możesz też dosłodzić szczyptą cukru, aby zrównoważyć smak kwaśnych pomidorów.

  12.  Zachęcam cię do zabielenia zupy śmietaną, aby nadać jej prawdziwie tradycyjny smak.

  13. Zahartuj śmietanę z kilkoma łyżkami gorącej zupy w szklance, a dopiero potem wlej całość do garnka. Dzięki temu śmietana się nie zwarzy.

  14. Pod koniec gotowania zupy w drugim garnku zagotuj wodę i ugotuj makaron nitki lub drobny makaron np.: orzo. Możesz także sięgnąć po biały lub pełnoziarnisty ryż według gustu.

  15. Rozłóż ugotowany makaron lub ryż do talerzy, zalej go domową pomidorówką i udekoruj posiekaną natką pietruszki.

Niech ten przepis w stylu zero waste zainspiruje was do ugotowania pysznego i domowego obiadu. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

 

 

 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza