W skrócie:
Domowa pomidorówka często przygotowywana jest jak z przepisu od mamy lub babci. Przy tym jest to danie, które smakuje każdemu. Jest idealna na chłodne dni, sycąca i aromatyczna. A zimą można wykorzystać passatę z butelki, koncentrat pomidorowy lub pomidory krojone z puszki. To danie może przenieść cię do wspomnień z dzieciństwa, gdy na poniedziałkowy obiad mamy podawały pomidorówkę, a na drugie naleśniki. Zupę pomidorową możesz także zagęścić pozostałymi warzywami z rosołu. Marchewka, pietruszka lub korzeń selera nadadzą daniu po zmiksowaniu zwartej konsystencji. Jeśli masz sam wywar, dodaj warzywa i ugotuj je do miękkości, aby wzbogacić smak pomidorówki.
Pomidorówka jak dawniej – przepis na smaczną zupę
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
1 litr rosołu,
500 g passaty pomidorowej lub 4 łyżki koncentratu pomidorowego wysokiej jakości,
1 średnia cebula,
2 ząbki czosnku,
1 marchewka,
1 korzeń pietruszki,
1/4 bulwy selera,
100 ml śmietany (18 procent) do zabielenia,
1 liść laurowy,
3 ziarna ziela angielskiego,
1 łyżka masła,
sól i pieprz do smaku.
Do podania:
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii lub natki pietruszki,
ugotowany ulubiony makaron lub ryż.
Jak zrobić pomidorówkę na rosole?
Sposób przygotowania:
Babcina pomidorowa niemal zawsze zaczynała się od wyjęcia z lodówki niedzielnego rosołu, aby nabrał temperatury pokojowej. Zazwyczaj w poniedziałek traktowaną go jako bazę do pomidorówki.
Możesz też podgrzać rosół przed dodaniem do warzyw.
Możesz także sięgnąć po jakościowy bulion z butelki, który nie zawiera sztucznych barwników i wzmacniaczy smaku.
Warzywa takie jak marchewka, korzeń pietruszki i bulwa selera obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Następnie w garnku z grubym dnem na średniej mocy palnika rozgrzej masło, a następnie dodaj drobno posiekaną cebulę, czosnek, marchewkę, seler i pietruszkę.
Do warzyw dorzuć listek laurowy i ziele angielskie.
Smaż na złoty kolor, aż cebula stanie się miękka i przezroczysta.
W tym momencie możesz dolać passatę lub dodać koncentrat pomidorowy, który przesmażony z warzywami nabierze smaku Smaż przez 5 minut, pomidory z warzywami zaczną przyjemnie pachnieć.
Wlej ciepły rosół i wymieszaj, aż się połączy z warzywami. Gotuj całość na małym ogniu przez około 15 minut, aby smaki dobrze się połączyły.
Jeśli wolisz zupy krem, to zblenduj ją na aksamitną konsystencję.
Pomidorówkę dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Możesz też dosłodzić szczyptą cukru, aby zrównoważyć smak kwaśnych pomidorów.
Zachęcam cię do zabielenia zupy śmietaną, aby nadać jej prawdziwie tradycyjny smak.
Zahartuj śmietanę z kilkoma łyżkami gorącej zupy w szklance, a dopiero potem wlej całość do garnka. Dzięki temu śmietana się nie zwarzy.
Pod koniec gotowania zupy w drugim garnku zagotuj wodę i ugotuj makaron nitki lub drobny makaron np.: orzo. Możesz także sięgnąć po biały lub pełnoziarnisty ryż według gustu.
Rozłóż ugotowany makaron lub ryż do talerzy, zalej go domową pomidorówką i udekoruj posiekaną natką pietruszki.
Niech ten przepis w stylu zero waste zainspiruje was do ugotowania pysznego i domowego obiadu. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: