Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Najsmaczniejsze przepisy na mięsne potrawy!

sxc.hu
sxc.hu
Zabrakło Ci pomysłów na mięsne potrawy? Polecamy nasze przepisy na mięsiwo!

1. Pieczeń z grzybami

Składniki:
d 1,5 kg karkówki
d 1 kg mrożonych prawdziwków
d 1/2 kostki masła
d 2 opakowania sosu grzybowego w proszku Knorr
d 1 łyżka śmietany
d sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Karkówkę peklujemy i pieczemy w piekarniku przez 1,5 godz. w temperaturze 180 stopni. Rozmrażamy grzyby. Małe prawdziwki w całości wrzucamy na patelnię i dusimy na maśle, na małym ogniu przez godzinę. Trzeba pamiętać o częstym mieszaniu grzybów. Pod koniec dodajemy dwa rozrobione sosy grzybowe z paczki, łyżkę śmietany, sól i pieprz do smaku.
Gorącą karkówkę kroimy w plastry, wykładamy na półmisek i polewamy sosem z grzybami.

2. Prosta pieczeń cielęca

Składniki:
d 1,5 kilograma cielęciny bez kości
d pół szklanki wody
d łyżka masła
d sól i pieprz

Sposób przygotowania:
To przepis szczególnie dla tych, którzy chwalą sobie proste dania i… powinni unikać dań tłustych i pikantnie przyprawionych.
Mięso opłukać, obrać z błon i natrzeć solą wymieszaną z pieprzem. Mięso zwinąć ciasno i związać cienkim sznurkiem. Ułożyć w prodiżu, polać wodą, na wierzch położyć masło. Piec około 60 minut
aż nabierze złocistego koloru i bez problemów będzie można wbić widelec. Można jeść na gorąco, ale znakomicie smakuje na zimno z ćwikłą.

3. Boczek rolowany

Składniki:
chudy boczek bez kości (około 1,5 kg),
3 ząbki czosnku,
łyżeczka tymianku,
łyżeczka majeranku,
pieprz,
sól, 2 łyżki oleju.

Sposób przygotowania:
Mięso umyć, oczyścić i osuszyć. Czosnek pokroić w cienkie plasterki i natrzeć mięso. Odstawić na kilka godzin w zimne miejsce. Połączyć przyprawy. Natrzeć nimi mięso. Zrolować, zasznurować. Brytfankę nasmarować olejem, ułożyć w niej roladę, polać olejem. Piec w temperaturze 200 stopni około 1,5 godziny. Podlewać sosem. Podawać z ćwikłą.

4. Żeberka w miodowym sosie

Składniki:
chude żeberka (około kg),
2 łyżki miodu,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
2 łyżki ostrego ketchupu,
20 dkg suszonych śliwek,
20 dkg suszonych moreli,
sól,
pieprz,
łyżka masła,
łyżka mąki

Sposób przygotowania:
Żeberka posolić, popieprzyć i obsmażyć na oleju. Przełożyć do garnka. Do sosu ze smażenia dodać miód, koncentrat, ketchup, szklankę wody i zagotować. Zalać żeberka. Dusić 45 minut. Po 25 minutach dodać owoce. Sos zagęścić zasmażką z mąki i masła. Podawać gorącymi ziemniakami albo kaszą.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza