MKTG SR - pasek na kartach artykułów
6 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Anchois to francuskie określenie sardeli europejskiej. Jest...

Nie popełnij gafy na wakacjach - sprawdź, jak wymawiać nazwy zagranicznych potraw

Anchois [ąszła]

Anchois to francuskie określenie sardeli europejskiej. Jest to nieduża, bardzo tłusta ryba o ostrym zapachu i smaku. Serwuje się ją często na pizzy lub w makaronach, dodaje do oliwek, a także spożywa w wersji wędzonej, suszonej lub w postaci przetworów: filetów, koreczków i past.

W różnych krajach anchois jest różnie podawane, a także różnie nazywane - język angielski wprowadził własną pisownię: anchovies.

Aby odsłuchać dźwięk, kliknij w pogrubioną nazwę dania.

Zobacz również

Festyn i zabawa na osiedlu Kuźniki we Wrocławiu. Zobaczcie jak się bawiły Kuźniki!

Festyn i zabawa na osiedlu Kuźniki we Wrocławiu. Zobaczcie jak się bawiły Kuźniki!

„Loczek” znów zachwycił, czyli jak oceniamy Stal po zwycięstwie nad Unią

„Loczek” znów zachwycił, czyli jak oceniamy Stal po zwycięstwie nad Unią

Polecamy

Zakończył się cykl zawodów Monika Pyrek Tour

Zakończył się cykl zawodów Monika Pyrek Tour

21 czerwca rusza XXX Ogólnopolska Olimpiada Młodzieży „Lubelskie 2024”

21 czerwca rusza XXX Ogólnopolska Olimpiada Młodzieży „Lubelskie 2024”

Cztery medale polskich kajakarzy w Szeged! Iskrzycka i Koliadych ze złotem

Cztery medale polskich kajakarzy w Szeged! Iskrzycka i Koliadych ze złotem