MKTG SR - pasek na kartach artykułów
6 z 16
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Anchois to francuskie określenie sardeli europejskiej. Jest...

Nie popełnij gafy na wakacjach - sprawdź, jak wymawiać nazwy zagranicznych potraw

Anchois [ąszła]

Anchois to francuskie określenie sardeli europejskiej. Jest to nieduża, bardzo tłusta ryba o ostrym zapachu i smaku. Serwuje się ją często na pizzy lub w makaronach, dodaje do oliwek, a także spożywa w wersji wędzonej, suszonej lub w postaci przetworów: filetów, koreczków i past.

W różnych krajach anchois jest różnie podawane, a także różnie nazywane - język angielski wprowadził własną pisownię: anchovies.

Aby odsłuchać dźwięk, kliknij w pogrubioną nazwę dania.

Zobacz również

Uczniowie tych szkół ponadpodstawowych na Podkarpaciu są najlepsi w sporcie [RANKING]

NOWE
Uczniowie tych szkół ponadpodstawowych na Podkarpaciu są najlepsi w sporcie [RANKING]

Ogromny pożar w Kotowie. Strażacy kilka godzin walczyli z żywiołem

NOWE
Ogromny pożar w Kotowie. Strażacy kilka godzin walczyli z żywiołem

Polecamy

Wojciech Nowicki: Wszystko podporządkowuję igrzyskom olimpijskim

Wojciech Nowicki: Wszystko podporządkowuję igrzyskom olimpijskim

Po co zmarłemu znieczulenie? Ekspert tłumaczy, o co chodzi

Po co zmarłemu znieczulenie? Ekspert tłumaczy, o co chodzi

Jak działa bilet standby na samolot? Czy opłaca się z niego korzystać?

Jak działa bilet standby na samolot? Czy opłaca się z niego korzystać?