Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nie tylko czerwone w kropki są trujące

Sylwia [email protected]
Jeśli ktoś ma wątpliwości co do grzybów, może zawsze pójść do sanepidu.
Jeśli ktoś ma wątpliwości co do grzybów, może zawsze pójść do sanepidu. Archiwum
Sezon grzybowy w pełni. Pracownicy sanepidu apelują o ostrożność, bo o pomylenie grzybów nietrudno.

Sezon grzybowy w pełni. Pracownicy sanepidu apelują o ostrożność, bo o pomylenie grzybów nietrudno.

- Zbieranie grzybów w Polsce było i jest bardzo popularne - mówi Anna Krefft, szefowa bytowskiego sanepidu. - Są one chętnie spożywane ze względu na walory smakowe i zapachowe, którymi wyróżniają się wśród innych produktów spożywczych. Grzyby są więc cenionym artykułem spożywczym, ale mogą też stać się przyczyną śmiertelnych zatruć pokarmowych.

Niemal każda rodzina grzybów ma swoich trujących przedstawicieli. Przed groźnymi lub śmiertelnymi zatruciami można się jednak uchronić. Trzeba poznać grzyby jadalne i podobne do nich, często z nimi mylone, grzyby trujące. Do tej chwili Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bytowie nie odnotowała wystąpienia zatrucia grzybami. Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bytowie udziela pomocy w zakresie identyfikacji grzybów. Klasyfikatorzy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Bytowie dokonują oceny grzybów w zakresie przynależności gatunkowej grzybów świeżych.

ZOBACZ TAKŻE: Henryk Brodowski: Jak widzę muchomora, to wiem, że tam znajdę prawdziwki

Czytaj także:

gp24

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza