Sezon grzybowy w pełni. Pracownicy sanepidu apelują o ostrożność, bo o pomylenie grzybów nietrudno.
- Zbieranie grzybów w Polsce było i jest bardzo popularne - mówi Anna Krefft, szefowa bytowskiego sanepidu. - Są one chętnie spożywane ze względu na walory smakowe i zapachowe, którymi wyróżniają się wśród innych produktów spożywczych. Grzyby są więc cenionym artykułem spożywczym, ale mogą też stać się przyczyną śmiertelnych zatruć pokarmowych.
Niemal każda rodzina grzybów ma swoich trujących przedstawicieli. Przed groźnymi lub śmiertelnymi zatruciami można się jednak uchronić. Trzeba poznać grzyby jadalne i podobne do nich, często z nimi mylone, grzyby trujące. Do tej chwili Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bytowie nie odnotowała wystąpienia zatrucia grzybami. Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bytowie udziela pomocy w zakresie identyfikacji grzybów. Klasyfikatorzy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Bytowie dokonują oceny grzybów w zakresie przynależności gatunkowej grzybów świeżych.
ZOBACZ TAKŻE: Henryk Brodowski: Jak widzę muchomora, to wiem, że tam znajdę prawdziwki
Czytaj także:
- Wznowiono poszukiwania na usteckiej plaży
- Wybiła godzina W. Inscenizacja Powstania Warszawskiego (wideo, zdjęcia)
- Ciało znalezione w morzu to zaginiona 11-latka [nowe fakty]
- Wypadek w Poganicach. Dwie ofiary śmiertelne
- 72. rocznica wybuchu Powstania Warszawskiego. Inscenizacja w Słupsku (ZDJĘCIA)
- Kierowca BMW dachował na obwodnicy Słupska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?