Spis treści
Pomarańcze warto jeść, bo zawierają m.in. węglowodany, witaminę C, A, P, beta-karoten, wapń, magnez, selen czy żelazo. Jedna pomarańcza zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Jest to więc bomba witaminowa, którą warto wziąć pod uwagę.
Jeśli chodzi o wykorzystanie tego owocu, to poza zastosowaniem w kuchni, owoc można pokroić na plastry, zasuszyć i jest to najprostsza, naturalna i piękna ozdoba nie tylko na Boże Narodzenie. Nie jest to jednak jedyny sposób na pomarańcze.
Skórka pomarańczowa pomaga w sprzątaniu
- Skórka pomarańczowa jest niesamowitą, naturalną gąbką. Jeśli masz brudny piekarnik lub zlew, użyj świeżej skórki pomarańczowej, aby doprowadzić je do porządku. Naturalne oleje w skórce są doskonałym środkiem odtłuszczającym i czyszczącym.
- Koniec z plamami! Jeśli metalowe urządzenia i krany mają nieestetyczne ślady po wodzie, użyj skórki pomarańczy. Pocieraj nią zabrudzone, metalowe części i poleruj do czystości. Krany będą wyglądać jak nowe, a dodatkowo całe pomieszczenie będzie pięknie pachnieć.
- Spray czyszczący bez chemii? Skórki pomarańczy służą pomocą. Wystarczy wrzucić je do słoika i zalać białym octem. Zakręcamy i wstawiamy do lodówki na kilka tygodni, od czasu do czasu potrząsając. Gotowy płyn przelewamy do butelki ze spryskiwaczem, wstrząsamy i używamy do czyszczenia powierzchni, okien i podłóg. Jest to również świetny sposób na pleśń. Jeśli zauważysz, że pleśń pojawia się na suficie, spryskaj go pomarańczowo-octowym sprayem.
- Coś brzydko pachnie? Pomarańcza pomoże! Skórki pomarańczy są świetnym, naturalnym dezodorantem. Umieść kawałek skórki na dnie kosza na śmieci, zanim włożysz do niego czysty worek, dzięki temu odpadki nie będą nieprzyjemnie pachnieć. Obierki można też zmielić w robocie kuchennym, umieścić w saszetce, małej kopercie czy muślinowym woreczku i włożyć do szuflady, szafy, a nawet w piwnicy, aby odświeżyć powietrze. To samo dotyczy nieprzyjemnie pachnących butów. Włóż do nich skórkę pomarańczy i po kłopocie.
Skórka pomarańczy w kuchni
- Brązowy cukier się zbryla? Dzięki skórce pomarańczy już nie będzie. Dodaj skórki pomarańczowe do brązowego cukru w opakowaniu, w którym go przechowujesz. Oleje w skórce pomagają wyciągnąć wilgoć z cukru i dzięki temu będzie zawsze sypki.
- Herbata w zimowe wieczory smakuje wybornie nie tylko z dodatkiem soku malinowego, cytryny i miodu. Warto zasuszyć skórki pomarańczy i przechowywać je w słoiku. Następnym razem, kiedy będziesz parzyć ulubioną herbatę, dodaj kilka kawałków pomarańczowej skórki. Herbata nabierze cytrusowego aromatu i będzie smakować wybornie.
- Pomarańczowa oliwa. Możesz ją kupić, ale możesz zrobić ją samodzielnie. Wystarczy pokrojoną skórkę pomarańczy przełożyć do słoika i zalać ją oliwą z oliwek. Odstawiamy ją w ciemne miejsce na kilka tygodni, co jakiś czas potrząsając. Pomarańczowa oliwa smakuje doskonale jako dressing do sałat czy do smażenia kurczaka.
Skórka pomarańczy w domu i w ogrodzie
- Masz kominek lub chcesz rozpalić ognisko? Skórka pomarańczowa nadaje się na rozpałkę, a przy okazji rozniesie dookoła przyjemny aromat.
- Komary precz! Co prawda ten sposób przetestujemy dopiero latem, ale jeśli macie dość gryzących komarów, jest na to sposób. Wystarczy natrzeć skórę skórką pomarańczy, komary bardzo nie lubią tego zapachu, więc nie będą się do nas zbliżać. Jest to zdecydowanie przyjemniejsza opcja niż chemiczne sklepowe środki.
- Jeśli masz problem ze ślimakami w swoim ogrodzie, pomogą w tym skórki pomarańczowe. Tak się składa, że ślimaki uwielbiają pomarańcze, więc jeśli rozłożymy skórki w ogrodzie, ślimaki powędrują do nich, a nie do naszych roślin. Sprawdzaj codziennie i pozbywaj się ślimaków z ogrodu.
- Olejek pomarańczowy, który przyda się nie tylko do gotowania, ale też jako środek pielęgnacyjny. Obieramy skórkę z 10 dużych pomarańczy, wkładamy je do miski i odstawiamy na 2 godziny do wyschnięcia. Mielimy skórki w robocie kuchennym, aż będą suchą pastą. Przekładamy pastę do słoika, dodajemy pół szklanki wódki (lub tyle, aby przykryła skórki), zamykamy. Odstawiamy słoik w dobrze nasłonecznionym miejscu na 3 dni, wstrząsamy kilka razy dziennie. Następnie odcedzamy mieszankę przez sito, skórki spełniły swoją rolę – nie będą nam już potrzebne. Wlewamy płyn do miski i odstawiamy na co najmniej 12 godzin, aby odparował alkohol. Tak powstały olejek przechowujemy w buteleczce z ciemnego szkła. Olejek może być używany jako aromat podczas pieczenia czy gotowania albo do sprzątania, a nawet kąpieli.
Zielone Targi w Złotowie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?