MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Witaminę C łatwo wypłukuje woda, a wysoka temperatura...
fot. deepblue4you/Getty Images

Niedobór witaminy C? Ty też możesz go mieć! Sprawdź, czy jesteś narażony na braki wit. C w organizmie i jakich błędów nie popełniać w kuchni

Co niszczy witaminę C? Blanszowanie i parzenie

Witaminę C łatwo wypłukuje woda, a wysoka temperatura powoduje jej rozpad. Dlatego moczenie warzyw w gorącej wodzie, a zwłaszcza po rozdrobnieniu, to duży błąd. Zamiast blanszować je, lepiej osolić i pozostawić do zmięknięcia. Błędem jest też parzenie pomidorów i zdejmowanie skórki. Jest niewiele sytuacji, gdy może ona zaszkodzić, tymczasem popularna czynność znacznie zmniejsza zawartość wit. C w warzywie, bo znajduje się ona głównie pod skórką.

Zobacz również

Bazarek dla Dzieci w najbliższą niedzielę! Trwają zapisy – miejsc coraz mniej

NOWE
Bazarek dla Dzieci w najbliższą niedzielę! Trwają zapisy – miejsc coraz mniej

Tragedia w Zagórzanach. Nie żyje trzyletnie dziecko, o życie walczy jego matka

NOWE
Tragedia w Zagórzanach. Nie żyje trzyletnie dziecko, o życie walczy jego matka

Polecamy

Pilnuj psa, żeby nie zjadł tego groźnego ślimaka! To może skończyć się tragicznie

Pilnuj psa, żeby nie zjadł tego groźnego ślimaka! To może skończyć się tragicznie

W oczekiwaniu na nabór o dopłaty do zbóż: co przygotować i dołączyć do wniosku?

W oczekiwaniu na nabór o dopłaty do zbóż: co przygotować i dołączyć do wniosku?

Własna działka w mieście? Sprawdź, co to jest ogród luźno leżący i jak go dostać

GORĄCY TEMAT
Własna działka w mieście? Sprawdź, co to jest ogród luźno leżący i jak go dostać