Nowe ostrzeżenie GIS! W kiełbasach spod Osia wykryto groźną bakterię [31.05.2019]

(tik)Zaktualizowano 
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. W kiełbasie surowej "Metka Bawarska" oraz "Polska w folii" wykryto bakterię Listeria monocytogenes.

"Obecność bakterii Listeria monocytogenes wykryto w trakcie badań zleconych przez Inspekcję Weterynaryjną" - podaje w komunikacie GIS.

Oto szczegóły dotyczące produktów:

Produkt – Kiełbasa surowa Metka Bawarska,

  • Numer partii – 20190516,
  • Producent – PHU Zakład Masarski Różycki i Wilkowski S.c., Miedzno 32A, 86-150 Osie, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04144008,
  • Termin przydatności do spożycia – 30.05.2019.

Produkt – Polska w Folii,

  • Numer partii – 20190515,
  • Producent – PHU Zakład Masarski Różycki i Wilkowski S.c., Miedzno 32A, 86-150 Osie, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04144008,
  • Termin przydatności do spożycia – 04.06.2019.

GIS zaleca by nie spożywać wskazanych powyższych partii produktów.

"Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu ustalił, iż kwestionowanych partii nie ma w magazynie zakładowym oraz, że kwestionowane produkty sprzedano klientom indywidualnym poprzez sklepy firmowe lub inne sklepy detaliczne na terenie województwa kujawsko-pomorskiego oraz pomorskiego" - czytamy w komunikacie.

I dalej: "Ponadto, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu zakazał podmiotowi produkcji produktów niepoddanych obróbce termicznej do czasu uzyskania zadowalających wyników badań mikrobiologicznych."

Poprosiliśmy producenta o komentarz.

"Oświadczamy iż po otrzymaniu oficjalnych informacji o wystąpieniu L. monocytogenes w próbach wyrobów, niezwłocznie wprowadziliśmy procedury naprawcze mające na celu wycofanie wyrobów z rynku zgodnie z obowiązującymi przepisami w Polsce. Z pełną odpowiedzialnością informujemy iż w chwili obecnej kwestionowanych produktów nie ma w obrocie" - odpisali "Gazecie Pomorskiej" właściciele Robert Różycki i Maciej Wilkowski.

A co, gdy kupiliśmy kawałek kiełbasy bez opakowania i nie wiemy czy to ta niebezpieczna partia? Czy możemy sami oddawać próbki do badań?

- Generalnie samodzielne badanie próbek nabytej wcześniej żywności nie ma sensu. Podobnie przynoszenie do badań na własną rękę. Taka próbka nie ma żadnej wartości ze względu na możliwość skażenia już w konsumenta (czy nawet celowego działania na niekorzyść konkurencji) - wyjaśnia Jan Bondar, rzecznik prasowy Głównego Inspektoratu Sanitarnego. - W przypadku wątpliwości, co do jakości zdrowotnej żywności należy zwrócić się do sklepu (zwrot kosztów). Można również zgłosić skargę do właściwego Powiatowego Inspektora Sanitarnego. Można to zrobić w dowolnej formie (telefon, mail,). Skarżącemu przysługuje informacja zwrotna jak dana skarga została rozpatrzona. W wielu przypadkach wszczyna kontrolę ad hoc (bez zapowiedzi). W przypadku żywności pochodzenia zwierzęcego często to ten inspektor zwraca się do Inspekcji Weterynaryjnej, która nadzoruje duże zakłady produkcyjne (mleko , mięso, ryby, jajka) o rozpoznanie sprawy już u producenta.

- Inspekcja sanitarna wykonuje - tylko w zakresie bezpieczeństwa żywności) rocznie ponad 25 tys. kontroli interwencyjnych (jakość żywności w detalu, gastronomia i żywienie zbiorcze). Ok. połowy zostaje uznane za zasadne - podaje rzecznik GIS.

- W powyższym przypadku i podobnych, w których żywność pochodzi z opakowania zbiorczego można zapytać w sklepie czy posiadał produkt z kwestionowanej serii - zaznacza Jan Bondar.

Jak podaje GIS, generalnie nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów. Warto wiedzieć, że:
Listeria jest wyjątkowo odporna na zakwaszenie środowiska i wysokie stężenia jonów sodowych (dochodzące nawet do 40 proc.) – główne czynniki konserwujące w wielu produktach spożywczych. Przechowywanie żywności w warunkach chłodniczych nie zapobiega rozwojowi bakterii, ponieważ potrafi ona rozmnażać się w temperaturze panującej w lodówce.Ma zdolność przeżycia w zamrożonej żywności. Głównym źródłem Listeria monocytogenes jest mleko i jego przetwory, warzywa, mięso oraz wyroby mięsne i jaja. Szczególnym ryzykiem obciążone jest jedzenie produktów, takich jak białe sery, pasztety czy gotowane posiłki zawierające mięso długo przechowywane w lodówkach i niepoddawane działaniu wysokiej temperatury przed spożyciem. Na szczęście bakteria jest wrażliwa na działanie podwyższonej temperatury – w 60ºC ginie po ok. 10 minutach, a w wyższych temperaturach – po paru sekundach.

- Nie należy lekceważyć możliwości wtórnego skażenia żywności w warunkach domowych. Jeśli nabyliśmy taki produkt pamiętajmy, że takie miejsca jak półka w lodówce, naczynia, deski do krojenia, noże itp. mogły ulec wtórnemu skażeniu. Należy je dokładnie umyć z użyciem detergentu i wyparzyć - radzi rzecznik GIS.

polecane: FLESZ: Zmiana w logowaniu na konto. Uwaga na oszustów.

Wideo

Materiał oryginalny: Nowe ostrzeżenie GIS! W kiełbasach spod Osia wykryto groźną bakterię [31.05.2019] - Gazeta Pomorska

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 12

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
2019-05-28T22:34:08 02:00, Gość:

Jak sprawdzić Czy ma się ta bakterie.?

Badanie z krwi albo test jednorazowego użytku za 240 zł (dostępny na zamówienie)

G
Gość
2019-05-29T10:59:50 02:00, Gość:

Dlaczego w Polsce nie sprawdza się żywności, leków zanim trafią do sprzedaży??? Lepiej zapobiegać niż leczyć, prawda?

Nie ma takiej możliwości, żeby sprawdzać każdą partię, badanie na listerię trwa nawet 5 dni i jest dość drogie, małe zakłady nie poradziłyby sobie.

G
Gość
2019-05-29T06:08:22 02:00, Ninia:

Jak można zobaczyć datę i partie jak się np. Kupiło1 lub 2 kiełbasy bez opakowania?

Sprzedawca ma obowiązek udzielić takiej informacji

G
Gość

,.Pożyczki na dowód bez zaświadczeń od 100zł do 25.000zł w 30minut na Twoim koncie

Wybierz odpowiednią pożyczkę dla siebie tu: www.xchwilowki.pl

Do 3.000zł na 30dni za Darmo, 100% Online na Konto

Wypełnij bezpłatny wniosek tu https://xchwilowki.pl/chwilowki/netcredit/

lub

Do 6.000zł na 60dni za Darmo, 100% Online na Konto

Wypełnij bezpłatny wniosek tu https://xchwilowki.pl/chwilowki/szybka-gotowka/

lub

Do 15.000zł bez zaświadczeń nawet na 3 lata, 100% Online na Konto lub odbór na poczcie

Wypełnij bezpłatny wniosek tu https://xchwilowki.pl/pozyczki_na_raty/zaplo/

Wszystko załatawisz przez internet bez wychodzenia z domu!

lub

Do 10.000zł nawet na 4 lata, 100% Online na Konto lub odbór na poczcie

Wypełnij bezpłatny wniosek tu https://xchwilowki.pl/pozyczki_na_raty/supergrosz/

Wszystko załatawisz przez internet bez wychodzenia z domu!

lub

Do 25.000zł nawet na 4 lata, 100% Online na Konto lub odbór na poczcie

Wypełnij bezpłatny wniosek tu https://xchwilowki.pl/pozyczki_na_raty/pozyczka-hapi/

Wszystko załatawisz przez internet bez wychodzenia z domu!

lub

Szybka pożyczka z żyrantem lub poręczycielem do 25.000zł na 4 lata. 100% przyznawalności! Wypłata gotówki w 24h a najczęściej jest to 2 godziny. Szybki wniosek wystarczy 5minut i minimum formalności.

Pożyczka dostępna na stronie tu https://xchwilowki.pl/pozyczki_na_raty/rapida/

P
Polak

Ale już dodawać E171 zakazanego np. we Francji jest bezpieczne ? E 171 powoduje raka nie jedne badania to potwierdziły i gdzie jest sanepid aha zapomnielem straszy Odra i musi zużyć szczepionki

G
Gość

po marketach niech sprawdza wczoraj bylem w jednym markecie to kielbasa slaska lezala az zielona a w drugim zwyczajna splesniala pytam sie to powiedzieli ze sol wychodzi i dlatego taka biala mnia mniam

C
Cyc

Listeria? To znaczy, że albo same gotowe już kiełbasy, albo mięso z których je wytworzono były przechowywane w dawno nie mytych brudnych chłodniach. Listeria to bakteria namnażająca się w niskiej temperaturze

G
Gość

Dlaczego w Polsce nie sprawdza się żywności, leków zanim trafią do sprzedaży??? Lepiej zapobiegać niż leczyć, prawda?

G
Gość

gosc zjedz ta kielbase jak sraczki nie dostaniesz to znaczy ze BAKTERI nie masz smacznego

M
M

"tę" kiełbasę, a nie "tą"

N
Ninia

Jak można zobaczyć datę i partie jak się np. Kupiło1 lub 2 kiełbasy bez opakowania?

G
Gość

Jak sprawdzić Czy ma się ta bakterie.?

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3