Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
1. Zaczniemy od… chleba z cukrem. Niby z sentymentem...
fot. Fot. NAC

Obrzydlistwa na talerzu rodem z PRL? Dziś już nikt tego nie je! A kiedyś tak nam smakowało...

1. Zaczniemy od… chleba z cukrem. Niby z sentymentem wspominamy tamten chleb, ale czy rzeczywiście był taki dobry? Już za Gierka jakość pieczywa się zmieniała. To właśnie wtedy powstało słynne powiedzenie: „Nie ma lekko, chleb po osiem i bez maku”. To właśnie Gierek pozbawił nas okrągłego chleba, a na stołach królował chleb baltonowski. Swoją nazwę zawdzięczał popularnym w PRL-u sklepom Baltona, stanowiącym synonim luksusu i wysokiej jakości, kojarzonej ze standardami zachodniego konsumpcjonizmu. Czy chleb z cukrem był synonimem luksusu? A nawet chleb z cukrem i śmietaną? Niekoniecznie.

Zobacz również

Oto dziewczyna Szymańskiego. Daria jest modelką z Ukrainy

Oto dziewczyna Szymańskiego. Daria jest modelką z Ukrainy

Magiera: Brak Patryka Klimali to moja decyzja

Magiera: Brak Patryka Klimali to moja decyzja

Polecamy

Wielki faworyt wyścigu, Tadej Pogacar, wygrał siódmy etap Giro d'Italia

Wielki faworyt wyścigu, Tadej Pogacar, wygrał siódmy etap Giro d'Italia

Kłopoty zdrowotne Magdy Linette. Polka pożegnała się z tenisowym turniejem w Rzymie

Kłopoty zdrowotne Magdy Linette. Polka pożegnała się z tenisowym turniejem w Rzymie

„Akacja” pięknie kwitnie i cudownie pachnie, ale zastanów się, zanim ją posadzisz

„Akacja” pięknie kwitnie i cudownie pachnie, ale zastanów się, zanim ją posadzisz