Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Obudźmy się do życia

Redakcja
Należy jeść jak najwięcej warzyw.
Należy jeść jak najwięcej warzyw.
Jeśli jesteśmy senni, przemęczeni, pozbawieni energii, mogą to być typowe objawy tzw. przesilenia wiosennego.

Organizm osłabiony zimą musi się nagle przestawić na letnie warunki. I natrafia wtedy na kłopoty.

O tej porze roku najgorzej czują się te osoby, które zimę spędziły mało aktywnie, siedząc za biurkiem lub przed telewizorem, a dotyczy to niestety wielu z nas. Dlatego warto jak najwięcej spacerować na świeżym powietrzu, zażywać dużo ruchu, korzystać ze słońca, co jednocześnie pomoże w pokonaniu depresji, jeśli dała się ona komuś wcześniej we znaki.

Dawka witamin

Należy jeść jak najwięcej warzyw. Wprawdzie świeżych jeszcze nie ma, ale przez cały czas są dostępne mrożone, które uważa się, dzięki zastosowaniu przy ich produkcji nowoczesnych linii technologicznych, za "przechowalnię" witamin. Natomiast nie warto zachwycać się nowalijkami, gdyż nie zawierają one zbyt wielu cennych dla zdrowia składników, tylko wodę i chemię. Warto jeść dużo ryb, ze względu na występujący w nich fosfor, który działa pobudzająco na układ nerwowy i poprawia koncentrację.

Filiżanka na zdrowie

CO JEŚĆ I PIĆ NA WIOSNĘ:

Dzień warto zacząć od wypicia miodowego napoju na wzmocnienie, który składa się z łyżki miodu, soku z cytryny i 3/4 szklanki ciepłej wody.
W menu stawiaj na:
# chude mięso, ryby, nabiał
# warzywa (mrożone), kiszoną kapustę i owoce: zwłaszcza cytryny i kiwi (zawierają szczególnie dużo witaminy C)
# orzechy, pestki dyni i słonecznika, gorzką czekoladę, kakao (dostarczają magnezu)
# pełnoziarniste pieczywo, kasze
# soki lub surówki z surowego selera, marchewki, buraka
# drożdże - zawierają m.in. chrom, który podnosi odporność
# herbatki: z mięty pieprzowej, pokrzywy, ziela dziurawca, bratka polnego, liści brzozy. (oczyszczają krew) i z owoców róży (mają potas, magnez, cynk i wapń)
# wyciągi z miłorzębu lekarskiego, jeżówki purpurowej, preparaty z żeń-szenia i wiesiołka (podnoszą odporność)
# kiełki - z nasion pszenicy, rzodkiewki, rzeżuchy (jest w nich dużo witamin z grupy B, witamina C, A i E).

Podobno wypróbowanym napojem, który pomoże pokonać wiosenne przemęczenie, jest zielona herbata. Oczyszcza organizm ze szkodliwych wolnych rodników, a jeśli chcemy wzmocnić jej dobroczynne działanie, to powinniśmy dodatkowo zażywać witaminę E.

Nasz organizm potrzebuje na wiosnę dużo witaminy C, która ma działanie energizujące, oraz magnezu, który tracimy z organizmu z powodu stresów, przemęczenia i picia kawy. Można go uzupełnić zjadając na przykład orzechy, które zawierają dużo tego pierwiastka, lub zażywając go w postaci odpowiednich preparatów, jeśli jego niedobór jest zbyt duży. Wtedy, w celu lepszego przyswojenia magnezu - można też łykać witaminę B6.

Należy się wysypiać, choć w tym przypadku wszystko zależy od indywidualnego zapotrzebowania. Jedni muszą spać przynajmniej 8 godzin, a innym wystarcza 6.

Ważne jest, aby wstawać wypoczętym i mieć potem siłę do pracy, nauki - w ogóle do codziennego funkcjonowania.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza