Od tych "E" możesz się ostro pochorować. Zanim zrobisz zakupy, przeczytaj etykietę!
Wzmacniacze smaku
Substancje te znajdują się przede wszystkim w koncentratach spożywczych, zupach i daniach instant, sosach, przyprawach, wędlinach, przetworach mięsnych, konserwach, fast foodach, chipsach i słonych przekąskach.
Zagrożenie dla zdrowia
Najbardziej powszechny glutaminian sodu, czyli E621, zawiera kwas glutaminowy, który produkowany jest także w naszym organizmie, a co za tym idzie - nie szkodzi w małych ilościach. Spożycie go jest jednak uzależniające, zaś w większych dawkach powoduje bóle głowy oraz wzmożone pocenie się. Zgodnie z badaniami naukowców z Uniwersytetu Północnej Karoliny, może wpływać także na nadwagę.
Czy wszystkie "E" takie złe?
Dotychczasowe badania nie potwierdziły jednoznacznie negatywnego wpływu wzmacniaczy smaku na nasze zdrowie.