W skrócie:
Ogórki w miodzie mogą się wydawać dość nietypowym połączeniem. Tymczasem były bardzo rozpowszechnione w przedwojennej polskiej kuchni. W swoich pamiętnikach zachwycał się nimi sam Jarosław Iwaszkiewicz. Pisarz wspominał przekąskę z dzieciństwa: surowego ogórka gruntowego przekrajał wzdłuż i polewał płynnym miodem. Ogórki po królewsku są wariacją na temat tej prostej, ale pysznej przystawki. Kroi się je w plastry, przygotowuje zalewę z miodem i octem, a następnie pasteryzuje w słoikach. Warto przygotować takie przetwory z ogórków na zimę, ponieważ będą miłym wspomnieniem lata.
Ogórki po królewsku na zimę – przepis na ogórki z miodem
Czas przygotowania: 35 minut
Porcja: 5 słoików 500 ml
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
2 kg ogórków gruntowych,
2 łyżki miodu,
2 łyżki soli,
2 szklanki wody,
szklanka octu 10%,
1,5 szklanki cukru,
opakowanie ziaren gorczycy,
15 ząbków czosnku,
5 gałązek kopru.
Jak zrobić ogórki po królewsku?
Ogórki umyłam, obrałam i pokroiłam na dość grube plasterki. Zasypałam je solą i odstawiłam na pół godziny. Po tym czasie odcisnęłam sok, który puściły ogórki.
Przygotowałam zalewę. Wodę zagotowałam z cukrem, miodem i octem.
W każdym słoiku umieściłam po łyżeczce gorczycy, gałązkę kopru i 3 ząbki czosnku.
Ogórki porozkładałam do słoików, zalałam gorącą zalewą, zakręciłam.
Słoiki umieściłam w dużym garnku, na ściereczce. Zalałam do połowy wodą i gotowałam 5 minut.
Gotowe ogórki królewskie przechowuję w spiżarni.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!