MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ogórki po królewsku są tak pyszne, że jemy je prosto ze słoika. To najlepsza sałatka na zimę. Kluczowy jest zaskakujący dodatek do zalewy

Karolina Głogowska
Ogórki po królewsku to pyszna przystawka na zimę
Ogórki po królewsku to pyszna przystawka na zimę 123rf/shaiith/zdjęcie ilustracyjne
Ogórki po królewsku to prosta sałatka ze słoika, która jesienią i zimą jest hitem każdego rodzinnego spotkania. Oczywiście nie musisz czekać tak długo, żeby je zjeść. Sałatkę najlepiej przygotować właśnie teraz, w sezonie na ogórki. Jest banalnie prosta do zrobienia, a smakuje wybornie. Będzie pasowała do kanapek czy jako osobna przystawka na rodzinne spotkanie.

W skrócie:

Ogórki w miodzie mogą się wydawać dość nietypowym połączeniem. Tymczasem były bardzo rozpowszechnione w przedwojennej polskiej kuchni. W swoich pamiętnikach zachwycał się nimi sam Jarosław Iwaszkiewicz. Pisarz wspominał przekąskę z dzieciństwa: surowego ogórka gruntowego przekrajał wzdłuż i polewał płynnym miodem. Ogórki po królewsku są wariacją na temat tej prostej, ale pysznej przystawki. Kroi się je w plastry, przygotowuje zalewę z miodem i octem, a następnie pasteryzuje w słoikach. Warto przygotować takie przetwory z ogórków na zimę, ponieważ będą miłym wspomnieniem lata.

Ogórki po królewsku na zimę – przepis na ogórki z miodem

Czas przygotowania: 35 minut

Porcja: 5 słoików 500 ml

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych,

  • 2 łyżki miodu,

  • 2 łyżki soli,

  • 2 szklanki wody,

  • szklanka octu 10%,

  • 1,5 szklanki cukru,

  • opakowanie ziaren gorczycy,

  • 15 ząbków czosnku,

  • 5 gałązek kopru.

Jak zrobić ogórki po królewsku?

  1. Ogórki umyłam, obrałam i pokroiłam na dość grube plasterki. Zasypałam je solą i odstawiłam na pół godziny. Po tym czasie odcisnęłam sok, który puściły ogórki.

  2. Przygotowałam zalewę. Wodę zagotowałam z cukrem, miodem i octem.

  3. W każdym słoiku umieściłam po łyżeczce gorczycy, gałązkę kopru i 3 ząbki czosnku.

  4. Ogórki porozkładałam do słoików, zalałam gorącą zalewą, zakręciłam.

  5. Słoiki umieściłam w dużym garnku, na ściereczce. Zalałam do połowy wodą i gotowałam 5 minut.

  6. Gotowe ogórki królewskie przechowuję w spiżarni.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza