Piwo i wódka to najbardziej szkodliwe alkohole
Każdy rodzaj alkoholu ma negatywne działanie na organizm, ale niektóre z trunków niszczą go bardziej niż inne. Według badań naukowców to właśnie piwo i wódka są najbardziej niebezpieczne, ponieważ prowadzą do gromadzenia się niewidocznego gołym okiem tłuszczu trzewnego, gromadzącego się wokół narządów wewnętrznych, a także do demineralizacji kości.
Umiarkowane spożycie alkoholu – co to oznacza?
W badaniu przeprowadzonym przez naukowców ze Stanów Zjednoczonych pod kierownictwem dr Brittany Larsen z Iowa State University wzięło udział 1869 osób w wieku od 40 do 79 lat, a ich dane pochodziły z wielkoskalowej, długoterminowej bazy danych UK Biobank. Uczestnicy w ankietach podali dane dotyczące m.in. czynników związanych ze spożyciem alkoholu, dietą i stylem życia. Pobrano od nich także próbki krwi do analizy oraz zbadano skład ciała. Badanie miało na celu sprawdzenie jaki wpływ na skład ciała mają różne rodzaje alkoholu (piwo, cydr, czerwone wino, białe wino, szampan, napoje spirytusowe).