Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ostrzeżenie GIS z 16.06: Wykrycie bakterii Salmonella z gr. C1 w partii sezamu łuskanego

Redakcja online
Redakcja online
Wykrycie bakterii Salmonella z gr. C1 w partii sezamu łuskanego
Wykrycie bakterii Salmonella z gr. C1 w partii sezamu łuskanego Główny Inspektorat Sanitarny
Uwaga, w środę, 16.06 GIS wydało nowe ostrzeżenie - Wykrycie bakterii Salmonella z gr. C1 w partii sezamu łuskanego. Aby chronić siebie i bliskich, przeczytaj je dokładnie. Pamiętaj, że ostrzeżenia GIS dotyczą zawsze określonych produktów lub ich partii, dlatego zwróć uwagę na te informacje.

Ostrzeżenie GIS 16.06

W próbce sezamu łuskanego zbadanego w ramach urzędowej kontroli stwierdzono obecność bakterii Salmonella z gr. C1 w 1 z 5 badanych prób. Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Nazwa produktu – Sezam łuskany HELIO, 200 g

  • Numer partii: 65112

  • Data minimalnej trwałości: 09.2022
    Producent – HELIO S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów, Zakład produkcyjny: Brochów 119, 05-088 Brochów
    Kraj pochodzenia - Nigeria
    Po otrzymaniu informacji o wykryciu bakterii Salmonella firma Helio S.A. bezzwłocznie podjęła decyzje o wycofaniu wskazanej partii produktu o czym poinformowała swoich odbiorców.
    Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
    Firma Helio S.A. dokłada wszelkich starań aby zapewnić bezpieczeństwo zdrowotne dostarczanych produktów. Surowiec użyty do produkcji sezamu podlegającego wycofaniu był badany w zewnętrznym laboratorium akredytowanym, otrzymane wyniki mikrobiologiczne w tym na obecność Salmonelli były prawidłowe (nie stwierdzono obecności) dlatego też produkt został dopuszczony do sprzedaży.
    Konsumenci, którzy kupili wskazaną w komunikacie partię produktu, nie powinni jej spożywać.

To powinno Cię zainteresować

Więcej szczegółów na temat ostrzeżenia GIS:
Wykrycie bakterii Salmonella z gr. C1 w partii sezamu łuskanego

Czym są ostrzeżenia GIS?

Główny Inspektorat Sanitarny to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem GIS-u jest m.in. informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.

Ostrzeżenia GIS pojawiają się zawsze, gdy spożywanie lub stosowanie jakiegos produktu może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia konsumentów. Warto dokładnie zapoznać się z treścią każdego ostrzeżenia, aby uniknąć przykrych konsekwencji.

Dane pochodzą ze stron Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Ostrzeżenie GIS z 16.06: Wykrycie bakterii Salmonella z gr. C1 w partii sezamu łuskanego - Portal i.pl

Wróć na gp24.pl Głos Pomorza