Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Oto produkty, których nie należy zamrażać. Mogą się zepsuć i zagrozić naszemu zdrowiu. Czego nie mrozić w lodówce? Sprawdź! 12.04.2024

Przemysław Wawryk
Przemysław Wawryk
Nie wszystkie produkty nadają się do zamrożenia. Może to niekorzystnie wpłynąć na ich jakość oraz nasze zdrowie. Oto produkty spożywcze, które nie powinny być mrożone!>>>>>>>>>>>>>
Nie wszystkie produkty nadają się do zamrożenia. Może to niekorzystnie wpłynąć na ich jakość oraz nasze zdrowie. Oto produkty spożywcze, które nie powinny być mrożone!>>>>>>>>>>>>>Canva
Tych produktów nie powinno się zamrażać w lodówce, Jednym z najbardziej popularnych sposobów do przechowywania żywności jest niewątpliwie zamrażanie. Pozwala ono przedłużyć trwałość dużej ilości produktów spożywczych. Nie wszystkie produkty nadają się do zamrożenia. Może to niekorzystnie wpłynąć na ich jakość oraz na nasze zdrowie. Oto produkty spożywcze, które nie powinny być mrożone! Sprawdź !

Produkty, których nie należy mrozić

Lodówka z zamrażalnikiem to w dzisiejszych czasach bardzo duże ułatwienie. Jest to nieodzowny element w większości kuchni. Pozwala on na przechowywanie produktów, których mamy nadwyżki. Dotyczy to również produktów sezonowych. Bardzo często zdarza się, że są produkty spożywcze, których nie powinniśmy mrozić, ponieważ to może wpływać na ich jakość oraz co ważne, na nasze zdrowie.

Produkty, które można zamrozić

Są produkty, które można swobodnie i bezpiecznie zamrozić. Aby nie dopuścić do marnowania żywności, można zamrozić bez obaw między innymi:

  • Chleb i ciasto
  • Mięso – drób, wołowina, wieprzowina – czas przechowywania zalezy od rodzaju mięsa.
  • Ryby – morskie i słodkowodne
  • Owoce – maliny, truskawki, borówki, brzoskwinie (również musy i dżemy)
  • Warzywa – marchew, brokuły, kukurydza, fasolka

Warto zapamiętać, aby przed zamrożeniem należy odpowiednio przygotować produkty., Odpowiednie opakowanie natomiast zapobiegnie utratą smaku i jakości produktu.

Jak prawidłowo zamrażać żywność?

Mrożenie produktów spożywczych to jeden z najłatwiejszych sposobów przedłużania terminu ważności. Najważniejszymi zasadami są:

  • Jeśli mrozimy produkty, to musimy pamiętać aby były one wysokiej jakości,
  • Zaleca się mrozić sezonowe produkty,
  • Mrożenie produktów spożywczych nie powoduje całkowitego zniszczenia bakterii, ale hamuje ich rozwój na czas zamrożenia. Po rozmrożeniu bakterie cały czas są w produkcie.
  • Trzeba pamiętać, że nie wolno zamrażać żywności wcześniej mrożonej - grozi to zatruciem! Jest to szczególnie ważne w przypadku mięsa.

Przejdź do galerii zdjęć i sprawdź czego nie powinno się zamrażać!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

O prawie do aborcji w Sejmie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza