Oto tradycyjne potrawy wigilijne! Przepisy na kaszubskie potrawy wigilijne. Tradycyjne dania z Kaszub na wigilię

Joanna Surażyńska-Bączkowska
Zupa z brzadu to tradycyjna na Kaszubach potrawa postna.Jej głównym składnikiem są suszone owoce: gruszki, jabłka, śliwki i wiśnie. Owocowy susz jest najlepszy, gdy całe owoce, niepestkowa-ne, z gniazdami nasiennymi, podsusza się w piecu. Do tego ważną częścią zupy są także kluski. Pyszną, tradycyjną zupę z brzadu przygotowała w Przedszkolu Tęczowa Trójeczka w Kościerzynie Stefania Słomińska. Uczestnicy Wigilii byli zachwyceni niezwykłym smakiem. - Zupę z brzadu przygotowuje się z suszonych jabłek, gruszek, śliwek, wiśni - mówi Stefania Słomińska. - Do tego przyrządza się kluski z surowych ziemniaków. Ziemniaki uciera się na tarce, odcedza, dodaje jajka, mąkę, cukier, sól do smaku. Fot. Joanna Surażyńska
Potrawy wigilijne z Kaszub. Jakie są tradycyjne potrawy wigilijne z Kaszub? Przepisy na kaszubskie potrawy wigilijne. Zobaczcie, jak zrobić znane dania z Kaszub na wigilię.

Tradycyjne potrawy wigilijne z Kaszub - przepisy

Dawniej kaszubska kolacja wigilijna była bardzo skromna. Zobacz, jakie potrawy królowały na stole. Zupa z brzadu, ziemniaki w mundurkach, tzw. bunter teller oraz sztypka - te potrawy królują na tradycyjnym kaszubskim stole wigilijnych

Potrawy wigilijne z Kaszub - jak je przyrządzić?

Kliknij przycisk poniżej, aby poznać przepisy:

Na stole obowiązkowo musiały pojawić się też m.in. śledzie.

Źródło:Dzień Dobry TVN

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie