Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Otwarcie super pracowni gastronomicznej. Gościom specjały serwował włoski mistrz kuchni

Anna Czerny-Marecka
W piątek w Zespole Szkół Agrotechnicznych w Słupsku uroczyście otwarto nową, ultranowoczesną pracownię gastronomiczną.

- Pracownia spełnia najwyższe standardy higieny i bezpieczeństwa - informuje Iwona Wojtkiewicz, dyrektor szkoły.

- Posiada siedem stanowisk, jest klimatyzowana, wyposażona w nowoczesny sprzęt: między innymi piec konwekcyjno-parowy, kuchenki indukcyjne z piekarnikami, chłodziarko-zamrażarki, urządzenia do obróbki wstępnej jaj, frytkownice, roboty wielofunkcyjne, urządzenia do sous vide. Dzięki nowej pracowni staniemy się ośrodkiem egzaminacyjnym dla kwalifikacji w zawodach gastronomicznych. W znaczący sposób przyczyni się to do podniesienia rangi placówki i jakości nauczania.

Uroczystość zaszczycili swoją obecnością: Marek Biernacki, kierownik Urzędu Marszałkowskiego Delegatury w Słupsku, wiceprzewodniczący Rady Powiatu Andrzej Wojtaszek, Starosta Słupski Paweł Lisowski, wicestarosta Rafał Konon, Zdzisław Kołodziejski, członek Zarządu Powiatu Słupskiego, przedstawiciele Zarządu Powiatu Słupskiego, starszy wizytator Kuratorium Oświaty w Gdańsku delegatura w Słupsku Bronisław Kisiel oraz dyrektorzy szkół podstawowych miasta i powiatu.

- Celem kształcenia zawodowego jest przygotowanie uczących się do życia w warunkach współczesnego świata, wykonywania pracy zawodowej i aktywnego funkcjonowania na zmieniającym się rynku pracy. Dlatego chcemy, by nasi uczniowie zdobywali doświadczenie w najlepszych warunkach – to gwarantuje znakomite przygotowanie do zawodu – stwierdził starosta Paweł Lisowski.

- Zadania szkoły związane ze zdobywaniem umiejętności zawodowych oraz sposób ich realizacji są uwarunkowane zmianami zachodzącymi w otoczeniu gospodarczo-społecznym, na które wpływają w szczególności nowe techniki i technologie, a także wzrost oczekiwań pracodawców w zakresie poziomu wiedzy i umiejętności pracowników. Ten projekt wymagał olbrzymiego zaangażowania, trzeba go było tak realizować, by maksymalnie osiągnąć założone cele, czyli jakość i funkcjonalność. Sądzę, że plan zrealizowaliśmy – mówiła dyrektor Iwona Wojtkiewicz.

Smaku uroczystości dodał szef kuchni włoskiej Sergio Calabrese, który uraczył gości wyrafinowaną potrawą rodem z Italii. Sporządzenie przez Maestro popisowego dania na bazie białego i zielonego makaronu, krewetek, pomidorów o wdzięcznej nazwie „Sole Mio”, z flambirowanym brandy, dodatkiem prosecco – było wyśmienitą lekcją dla obecnych na pokazie uczniów klas w zawodzie kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych. Swoimi umiejętnościami pochwalili się również uczniowie ZSA, finaliści ogólnopolskich konkursów kulinarnych.

Pracownia powstała w ramach projektu „Podniesienie jakości szkolnictwa zawodowego na terenie powiatu słupskiego poprzez utworzenie pracowni gastronomicznych, wyposażenie i doposażenie pracowni dydaktycznych oraz organizację kursów i szkoleń z zakresu kształcenia ustawicznego.” Realizowany jest przez powiat słupski, a został sfinansowany z Funduszy Europejskich. Jego celem jest podniesienie jakości szkolnictwa zawodowego w dwóch placówkach, w Zespole Szkół Agrotechnicznych w Słupsku oraz Zespole Szkół Ogólnokształcących i Technicznych w Ustce.

Zobacz także: Dowódca bazy w redzikowie w słupskiej szkole

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza