reklama

Oznaczenia - problem producenta?

hs
Robiąc codzienne zakupy możemy natrafić w sklepie na żywność modyfikowaną genetycznie. Zgodnie z prawem taka żywność powinna być w specjalny sposób oznakowana.

W celu uzyskania odporniejszych, ładniejszych i smaczniejszych odmian roślin, naukowcy, drogą inżynierii genetycznej, wprowadzają do nich geny, warunkujące wystąpienie pożądanej cechy. Tak wyhodowane transgeniczne rośliny lub przetwory z ich udziałem trafiają, na półki naszych sklepów.

Oznaczenia - problem producenta?

- Sprzedajemy przetwory z udziałem np. soi, więc nie mogę wykluczyć możliwości, że takie produkty znajdują się na naszych półkach - informuje Krzysztof Waltoś, prezes sieci sklepów SANO i dodaje, że nie są one w specjalny sposób eksponowane. Podobnie wygląda sytuacja w Torgu. Dyrektor Mariusz Dobrzyński także nie eksponuje modyfikowanych genetycznie produktów, nawet, jeśli trafiają one do sprzedaży. - Obowiązek oznakowania takich produktów spoczywa na producentach i importerach - tłumaczy Dobrzyński. Małgorzata Spychała, rzecznik prasowy sieci sklepów "Biedronka" twierdzi, że zgodnie ze strategią, w produktach sprzedawanych w sieci, nie ma składników modyfikowanych genetycznie.

Będą kontrole

- Prowadzimy kontrole pod kątem prawidłowego oznakowania żywności, jednak specjalnych kontroli dotyczących żywności modyfikowanej genetycznie, jak dotąd, w placówkach handlowych nie przeprowadzaliśmy - informuje Andrzej Kuśpiel, dyrektor delegatury Inspekcji Handlowej w Koszalinie. Ewa Dawidziuk, kierownik oddziału nadzoru koszalińskiego sanepidu, stwierdza, że obecnie nie ma takiego ukierunkowania kontroli. - Mamy sygnały z centrali, że kontrole pod tym kątem będą prowadzone - dodaje pani kierownik.

Uwaga, wegetarianie!

Lista produktów spożywczych, w których mogą występować dodatki z transgenicznej soi lub kukurydzy, jest długa i obejmuje min.: wyroby cukiernicze i czekoladowe, koncentraty spożywcze, sosy, zupy błyskawiczne, margaryny, miksy masła i margaryny, płatki śniadaniowe, przyprawy, sery, konserwy rybne, przetwory owocowe i warzywne, przetwory mięsne i. t. d. Soja i kukurydza jest także podstawowym surowcem do produkcji żywności wegetariańskiej, dań chińskich, dań typu "fast food", mleka sojowego, oraz preparatów mlekozastępczych dla niemowląt i dzieci nietolerujących laktozy i glutenu.

FLESZ: Elektryczne samoloty nadlatują.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3