Tymczasem zdjęcia posiłków ze słupskiego Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego znalazły się tam już kilkakrotnie i za każdym razem były oceniane pozytywnie. Ostatnie zdjęcie obiadu ze słupskiej lecznicy zamieszczono w ubiegłym tygodniu, a więc wtedy, gdy już od kilku dni o jakość jedzenia dla chorych dbała zewnętrzna firma.
Przypomnijmy, że 1 lipca szpitalną kuchnię przejęła Impel Catering. Przy zdjęciu obiadu pojawił się komentarz:
- No i czy tak trudno zrobić porządny obiad? Spójrzmy na ten: trochę ziemniaczków, sałaty, pulpet z sosikiem, kawałek arbuza. Koszt tego dania na pewno nie przekracza 4 zł za pacjenta, a przynajmniej nie powoduje odruchów wymiotnych i daje nadzieję (jakkolwiek nikłą), że w polskim szpitalu to nawet do zdrowia można dojść - pisze Magdalena.
Ile dokładnie kosztuje ten obiad, nie wiemy. Wiadomo jednak, że wraz z nowym prowadzącym szpitalną kuchnię spadła stawka dzienna za posiłek dla jednego pacjenta i teraz wynosi ona 18,20 zł.
- Kuchnię prowadzi zewnętrzna firma, ale gotują w niej te same panie kucharki, co wcześniej - mówi Alicja Rojek, rzeczniczka prasowa słupskiego szpitala.
- Nad jakością posiłków i ich wartością energetyczną stale czuwa szpitalny dietetyk. Cieszymy się, że pacjenci doceniają posiłki w naszym szpitalu.
Na profilu „Posiłki w szpitalach” można też znaleźć pozytywne opinie o daniach serwowanych w Centrum Zdrowia Salus.
- W szpitalu Salus w Słupsku obiad dostałam pyszny, niczym w restauracji. O innych posiłkach nie wiem, bo na szczęście w szpitalu byłam tylko pół dnia - dzieli się swoją opinią Barbara.
Zastępca dyrektora do spraw marketingu w Salusie przyznaje, że choć dania do szpitala dostarcza cateringowa firma, lecznica pilnuje ich jakości.
- Nigdy od naszych pacjentów nie słyszeliśmy krytycznych uwag na temat żywienia w naszym szpitalu - mówi Tadeusz Wardziak.
- Zatrudniamy dietetyka klinicznego, który kontroluje nie tylko jakość posiłków serwowanych pacjentom po różnych zabiegach, ale też rozmawia z samymi chorymi na temat ich diety. Odpowiednie żywienie to przecież także forma leczenia i pacjent po operacji musi wiedzieć, co mu jeść wolno, a czego powinien unikać i jak ma komponować swoje posiłki w domu, by wrócić do formy.
Zobacz także: Pokazowa operacja usunięcia guza trzustki w słupskim szpitalu
Przeczytaj także:
Kabareton w Dolinie Charlotty. Jubileusz Neo Nówki
Nawałnica nad regionem. Powalone drzewa, interwencje strażaków
Tak wygląda Słupsk z góry
Chmury nad Doliną Charlotty. Czy to undulatus asperatus?
Kolizja trzech aut na ul. Portowej w Słupsku (wideo, zdjęcia)
Rozpoczęły się wakacje. W Ustce plaża naprawdę szeroka
Polonez szóstoklasistów na zakończenie szkoły (zdjęcia)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?