Pączkowe szaleństwo ruszyło! We wszystkich piekarniach w mieście półki uginają się pod ciężarem pączków

Kinga Siwiec
Kinga Siwiec
Wybór tego kulistego przysmaku to kwestia indywidualna, ale od lat niezmiennie największą popularnością cieszą się te najbardziej tradycyjne wypieki – pączki z marmoladą różaną albo wieloowocową. Mimo to cukiernicy co roku prześcigają się w wymyślaniu nowych dodatków i smaków nadzienia.

I choć nie należy oceniać książki po okładce, to w przypadku pączków wygląd może nam zdradzić jego wartość. Pamiętajmy, że według sztuki gastronomicznej idealny pączek ma kształt okrągły, kulisty i wyraźnie widoczną obrączką – ponieważ pączki smażymy z jednej i z drugiej strony. Powinien być też ładnie wykończony.

Oczywiście teoria teorią, ale najważniejszy jest nasz własny gust. A więc skończmy dywagację i ruszajmy do piekarni. Tłusty czwartek to dobra okazja, aby trochę pofolgować z dietą. A dla tych, którzy mimo wszystko chcą zadbać o linie, przypominamy, że jeden pączek ma około 300 kalorii. Aby je spalić potrzebujemy około 30-45 minut jazdy na rowerze, biegania albo pływania.

Tłusty czwartek już dzisiaj! Półki w piekarniach i cukiernia...

Zobacz także: Wielki test pączków na tłusty czwartek w 2020 roku

Wideo

Komentarze 6

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

M
Mateusz

Wszędzie to samo tylko nazwa piekarni się różni,to samo co w marketach.Śmietnik.Nie liczy się jakość lecz ilość handlu!Oby się tacy nażarli i padli wieczorem na chrapanie.Zjadłem od wczoraj tylko 3 i już nie ruszę.Lepsze zdrowe odżywianie.Naleśniki lepsze domowe.Pyszne!Ta na rogu co ma tzw.piekarnię gdy skręca się na ul.Starzyńskiego OBRZYDLIWA I DROGA!Płaci się za nazwę nie jakość.Ten z Prusa tak samo,także wielki piekarz beznadziejny z D.Kaszubskiej co prowadzi punkty w mieście to samo.Zero przyłożenia do produkcji towaru!!!Styl i jakość jak w marketach.Na szczęście chleb kupuję ale z ograniczeniem ze względu na zdrowie w 2 miejscach w/w lecz gorszy w Dominie dziury ma!Zaś z ul.Prusa a punktów też kilka w mieście personel w obsłudze beznadziejny.wredne i chamskie,jak kasę wydaje to rzuca groszami na ten wydajnik i potem tyłek obgaduje klientom gdy ktoś jej uwagę zwróci.Prostactwo.

G
Gość

Ja kupiłam w Dominie trafiłam na kluchy praktycznie bez nadzienia.

G
Gość
11 lutego, 11:43, Gość:

Najlepsze w Cudaczku na Batorego.

no wez nie zartuj

G
Gość

muszelka the best

G
Gość

Najlepsze w Cudaczku na Batorego.

G
Gość

co rok te same bzdury piszecie

Dodaj ogłoszenie