Pasta jajeczna jest bardzo łatwa do zrobienia. Ważne, by wybrać jajka dobrej jakości, a smak obroni się sam. Do pasty jajecznej można dodać – wedle upodobań szczypiorek lub rzodkiewkę. Ogranicza nas tylko wyobraźnia i smak. Zobaczcie przepisy naszych Czytelników na pyszne pasty jajeczne.
Pasta jajeczna z twarogiem, jogurtem i rzodkiewkami [PRZEPIS]
Składniki
- 5 jajek
- 20 dag twarogu
- gęsty jogurt naturalny
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- kilka rzodkiewek
- szczypiorek
- sól, pieprz
Wykonanie
Jajka ugotować, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rzodkiewki zetrzeć lub pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, doprawić.
Posypać szczypiorkiem.
Przepis Katarzyny Skuty
Wiosenna pasta jajeczna z serem, rzodkiewką, dymką i szczypiorkiem [PRZEPIS]
Składniki
- 400 g białego sera półtłustego
- 7 jajek ugotowanych na twardo
- dwa pęczki szczypiorku
- 2 pęczki rzodkiewki
- 1/2 pęczka koperku
- pęczek cebulki dymki (razem z białą częścią)
- 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki startego na drobnych oczkach sera żółtego
- sól, pieprz
Wykonanie
Ser rozgnieść widelcem. Do rozgniecionego sera dodać drobno pokrojone rzodkiewki, szczypiorek, koperek i dymkę razem z cebulkami. Jajka zetrzeć w całości na grubych oczkach tarki i dodać do sera. Dołożyć ser żółty, śmietanę i majonez. Doprawić solą i sporą ilością pieprzu. Jeśli jest „za suche”, dodać śmietanę.
Przepis Agnieszki Epler, autorki bloga „Lady Kitchen”
Ostra pasta z jajek, sera żółtego, majonezu i wasabi [PRZEPIS]
Składniki
- 10 jajek ugotowanych na twardo
- 20 dag ostrego sera żółtego
- majonez
- mała cebula lub szczypiorek
- gęsty jogurt naturalny
- świeża czerwona papryka
- łyżeczka musztardy
- chrzan wasabi do smaku
- sól
- pieprz
Wykonanie
Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Jajka i ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w drobną kostkę. Dodać jogurt i majonez, tak by zrobiła się jednolita masa. Wkroić drobno posiekaną paprykę oraz cebulę (lub szczypiorek), dodać odrobinę musztardy zwykłej i chrzanu wasabi (jeżeli ktoś lubi ostrzejsze smaki). Wymieszać, doprawić ewentualnie solą i pieprzem. Pastą można faszerować jajka.
Przepis Justyny Kalemby
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?