Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Piękny Jaś z doliny Dunajca na przekąskę. Przepis na sałatkę z białej fasoli z czosnkiem, natką i suszonymi pomidorami

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszna sałatka z fasolą Jaś, czosnkiem, natką i pomidorami suszonymi. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszna sałatka z fasolą Jaś, czosnkiem, natką i pomidorami suszonymi. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Fasola Piękny Jaś z doliny Dunajca to prawdziwy skarb Małopolski. Jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. Można z niej przygotować pyszne dania, dodać do zupy, gulaszu, a nawet upiec brownie czy czekoladowe ciastka. Dziś mam dla ciebie przepis na pyszną sałatkę z fasolą Jaś, którą przygotujesz w jedyne 15 minut. To pyszne połączenie słodkawej fasoli, ostrego czosnku i kwaskowych pomidorów.

Spis treści

Fasola Piękny Jaś z doliny Dunajca

Nasiona fasoli „Piękny Jaś” z doliny Dunajca to odmiana fasoli wielokwiatowej, wpisana na listę produktów tradycyjnych w woj. małopolskim. Rzeczne tereny tego regionu gwarantują brak silnych wiatrów i chronią uprawy przed gwałtownym skokiem temperatury.

Fasola Jaś ma nerkowaty, spłaszczony kształt i biały kolor. Charakteryzuje się także dużym rozmiarem.

- Nasiona fasoli Piękny Jaś z doliny Dunajca są duże, o masie tysiąca nasion od 1100 do 1500 g, w zależności od warunków glebowych plantacji i przebiegu warunków meteorologicznych w okresie wegetacji — czytamy na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Fasola Jaś to skarbnica zdrowia

Fasola Jaś jest pyszna i bardzo zdrowa. Ma wiele cennych witamin i składników mineralnych. Zawiera korzystne dla naszego zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe. Dostarcza nam również sporo energii i kalorii — po ugotowaniu w 100 g tego produktu jest 135 kcal.

Biała fasola jest źródłem m.in.:

  • białka roślinnego (ma więcej białka niż mięso),
  • witamin z grupy B,
  • błonnika,
  • magnezu,
  • potasu,
  • żelaza,
  • cynku.

Właściwości fasoli doceniane były od dawna. Uprawiana była m.in. w ogrodach zielarskich i przyklasztornych.

- W Europie fasolę uprawiano początkowo w ogrodach botanicznych i przyklasztornych, ale wymieniana jest także jako składnik ogrodów zielarskich w projektowanych ogrodach cesarskich Karola Wielkiego — czytamy na na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Biała fasola stanowi doskonały dodatek do zup, gulaszy, ale można ją przyrządzić także na słodko w postaci brownie fasolowego lub czekoladowych ciastek.

Sałatka z fasoli Jaś

Sałatka z ugotowanej białej fasoli Jaś to pomysł na pyszną i zdrową przekąskę. Proponuję doprawić ją sosem z czosnku, cebuli i natki pietruszki. Całość warto urozmaicić nieco kwaskowym smakiem suszonych pomidorów i sokiem z cytryny.

Taka sałatka jest bardzo syta. Można podać ją samą lub z kromką ulubionego pieczywa.

Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować sałatkę z fasoli Jaś:

Przepis na sałatkę z fasoli Jaś

(czas przygotowania: ok. 15 minut)

Smacznego!
Smacznego! Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 500 g ugotowanej fasoli Piękny Jaś,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • ok. 7 plasterków suszonych pomidorów,
  • natka pietruszki,
  • sok z połowy cytryny,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić sałatkę z białej fasoli?

  1. Obierz ząbki czosnku, przeciśnij je przez praskę lub drobno posiekaj.
  2. Obierz i posiekaj drobno cebulę.
  3. Pomidory suszone pokrój w drobną kostkę i wymieszaj razem z czosnkiem i cebulą.
  4. Polej całość sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
  5. Wsyp szczyptę soli i pieprzu i wymieszaj.
  6. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do pozostałych składników.
  7. Na koniec wymieszaj całość razem z ugotowaną fasolką.
Pyszna sałatka z fasolą Jaś, czosnkiem, natką i pomidorami suszonymi. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Piękny Jaś z doliny Dunajca na przekąskę. Przepis na sałatkę...

Dodaj firmę
Logo firmy Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Warszawa, ul. Wspólna 30
Autopromocja

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Piękny Jaś z doliny Dunajca na przekąskę. Przepis na sałatkę z białej fasoli z czosnkiem, natką i suszonymi pomidorami - Strona Kuchni

Wróć na gp24.pl Głos Pomorza