Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pieprz czarny przyspiesza metabolizm, ułatwia trawienie i działa przeciwnowotworowo. Sprawdź właściwości pieprzu i poznaj jego zastosowanie

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Pieprz to ceniona przyprawa, która stanowi idealny dodatek do wielu dań. Kupując pieprz warto wybierać czarny, ponieważ zawiera on znacznie większe ilości cennych związków odżywczych i piperyny niż pieprz biały, zielony lub czerwony.
Pieprz to ceniona przyprawa, która stanowi idealny dodatek do wielu dań. Kupując pieprz warto wybierać czarny, ponieważ zawiera on znacznie większe ilości cennych związków odżywczych i piperyny niż pieprz biały, zielony lub czerwony. Anas Alhajj/Unsplash.com
Pieprz czarny to popularna przyprawa, która dodawana jest do większości dań wytrawnych, a także zup i sosów. Te niewielkie czarne ziarenka wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, a ponieważ przyspieszają metabolizm, ułatwiają odchudzanie. Regularne spożywanie pieprzu może łagodzić objawy niestrawności, w tym ból brzucha, zgagę i wzdęcia. Sprawdź, kto powinien unikać tej ziołowej przyprawy.

Spis treści

Czym jest pieprz czarny i gdzie rośnie?

Pieprz to przyprawa pozyskiwana z niedojrzałych owoców pieprzu czarnego (Piper nigrum). Roślina ta należy do rodziny pieprzowatych, a jego pierwotnym miejscem występowania są tropikalne rejony o gorącym i wilgotnym klimacie – południowe Indie, Półwysep Malajski, Malezja, Nowa Gwinea, Południowa Afryka i Brazylia. Obecnie pieprz można uprawiać również jako roślinę doniczkową, jednak wymaga ona częstego podlewania i jasnego stanowiska.

Z owoców pieprzu przygotowuje się aromatyczną i lekko ostrą przyprawę, która powszechnie nazywana jest po prostu pieprzem. Wyróżnia się kilka rodzajów przyprawy:

  • pieprz zielony – są to niedojrzałe zielone nasiona pieprzu suszone na słońcu, liofilizowane, a następnie marynowane lub konserwowane solanką,
  • pieprz biały – powstaje z dojrzałych owoców, które poddaje się procesowi krótkiego gotowania, następnie moczy w wodzie morskiej i suszy na słońcu, a następnie poprzez tarcie usuwa się zewnętrzną warstwę,
  • pieprz czarny – przyprawa powstaje z niedojrzałych, suszonych i fermentowanych owoców.

Dodatkowo na rynku dostępny jest również pieprz czerwony, który produkowany jest z owoców pieprzowca brazylijskiego i peruwiańskiego. Natomiast pieprz kolorowy to mieszania pieprzu zielonego, białego, czarnego i czerwonego.

Sprawdź też: Jak wykorzystać ziarna pieprzu w domowych obowiązkach?

Co zawierają ziarna pieprzu czarnego?

Pieprz czarny stanowi źródło wielu cennych składników odżywczych. Według dr Henryka Różańskiego, cenionego fitoterapeuty, ta aromatyczna przyprawa zawiera olejek eteryczny, monoterpeny, seskwiterpeny, a także alkaloidy, z których dominuje piperyna. Pieprz obfituje również w garbniki, błonnik pokarmowy i związki mineralne, takie jak miedź, magnez, mangan, żelazo i wapń.

Monoterpeny to związki o silnym działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybiczym, przeciwzapalnym, a także silnie przeciwnowotworowym. Wykazano również, że regularne spożywanie pieprzu dzięki monoterpenom może działać stymulująco na układ odpornościowy organizmu. Natomiast seskwiterpeny, poza wyżej wymienionymi właściwościami, mogą działać przeciwbólowo i hipoglikemizujaco, czyli w łagodny sposób obniżać poziom cukru we krwi.

Z kolei garbniki to związki o silnym działaniu ściągającym, czyli obkurczającym naczynia krwionośne. Z tego względu pieprz polecany jest przy różnych zaburzeniach trawienia, także tych przebiegających z biegunką. Warto również wspomnieć o właściwościach magnezu, który łagodzi skurcze brzucha oraz o miedzi, czyli pierwiastku, który wspiera wchłanianie żelaza z pokarmów.

Właściwości zdrowotne piperyny. Dlaczego pieprz jest tak cenną przyprawą?

Pieprz jest bardzo cenna przyprawą, ponieważ w swoim składzie zawiera piperynę, czyli substancję czynną, wykazującą szereg dobroczynnych właściwości zdrowotnych. Ze względu na piperynę, spożywanie nawet niewielkich dawek pieprzu wzmacnia wchłanianie składników odżywczych, w tym witaminy A, B6 i C, a także koenzymu Q10 i selenu.

Wykazano również, że związek ten spowalnia proces obumierania tkanki mózgowej, przez co może chronić przed rozwojem chorób neurodegeneracyjnych, w tym choroby Alzheimera i otępienia. Dodatkowo piperyna wpływa pozytywnie na nastrój, dlatego polecana jest dla osób ze stanami lękowymi lub objawami depresji.

Piperyna wykazuje również działanie rozgrzewające, dzięki czemu z powodzeniem może być stosowana przy objawach przeziębienia.

Jakie właściwości zdrowotne wykazuje piperyna? Wśród najważniejszych można wymienić:

  • przeciwnowotworowe,
  • przeciwdrobnoustrojowe,
  • antyoksydacyjne,
  • przeciwnowotworowe,
  • przeciwdepresyjne,
  • przeciwbiegunkowe,
  • przeciwskurczowe,
  • przeciwbólowe,
  • hepatoprotekcjne, czyli chroniące komórki wątroby przed uszkodzeniem,
  • zwiększające wydzielanie soków trawiennych.

Dodatkowo fitoterapeuta sugeruje, że piperyna wzmacnia koncentrację i poprawia wydolność fizyczną oraz zwiększa tolerancję wysiłku.

Ile kalorii ma pieprz czarny? Właściwości odżywcze pieprzu

Pieprz to aromatyczna przyprawa, która w 100 g ma 255 kcal. Dodatkowo jest ona źródłem 11 g białka, 64,8 g węglowodanów, 3,3 g tłuszczu z czego oraz 26,5 g błonnika pokarmowego. Warto jednak wspomnieć, że pieprz jest dość lekki, a dodatek połowy łyżeczki (1 g) do potrawy wzbogaci ją tylko o 3 kcal.

Przy jakich dolegliwościach pomaga pieprz?

Pieprz, szczególnie ten czarny, to ceniona i aromatyczna przyprawa, która wspiera nie tylko odporność i przyspiesza odchudzanie, ale działa również przeciwnowotworowo. Fitoterapeuci sugerują, że regularne spożywanie niewielkich ilości ziaren pieprzu może wspiera leczenie wielu schorzeń i dolegliwości, w tym:

  • przeziębienia i grypy,
  • infekcji górnych dróg oddechowych,
  • infekcji wirusowych,
  • gorączki,
  • zakażenia bakterią Helicobacter pylori,
  • pasożytów układu pokarmowego,
  • cukrzycy typu 2,
  • insulinooporności,
  • stanu przedcukrzycowego,
  • miażdżycy,
  • hipercholesterolemii,
  • nadwagi,
  • otyłości,
  • bóli stawów,
  • reumatyzmu,
  • dny moczanowej,
  • jako wsparcie terapii przeciwnowotworowej.

Ile można zjeść pieprzu? Dawka bezpieczna piperyny

Pieprz czarny uznawany jest za bezpieczną przyprawę, jednak nie zaleca się spożywać więcej niż 1 łyżeczkę dziennie, czyli ok. 2 g. Dodatkowo pieprz wykazuje działanie drażniące, dlatego spożywanie go w nadmiarze może wywołać szereg skutków ubocznych, w tym:

  • zgagę,
  • ból w przełyku,
  • ból i skurcze brzucha,
  • biegunkę.

Sprawdź też: Czym zastąpić sól w diecie?

Przeciwwskazania do spożywania pieprzu czarnego

Mimo dobroczynnych właściwości nie wszyscy mogą bezpiecznie sięgać po pieprz. Ze względu na działanie drażniące nie zaleca się go w przypadku:

  • alergii na pieprz,
  • refluksu żołądkowo-przełykowego,
  • nadkwasoty,
  • wrzodów żołądka i dwunastnicy
  • niewydolności nerek,
  • niewydolności wątroby,
  • wrzodziejącego zapalenia jelita grubego
  • choroby Leśniowskiego-Crohna.
Źródła:
Dodaj firmę Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza