Sztukę kulinarną pod jego okiem poznawali uczniowie pierwszej klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz trzeciej klasy szkoły branżowej w zawodzie kucharz.
Kuchnia molekularna i podpalenie potrawy
Daniel Władymirow opowiadał o kuchni molekularnej (to połączenie sztuki kulinarnej z nauką o procesach chemicznych i fizycznych, jakie zachodzą podczas gotowania). Uczniowie przygotowali m.in. kawior z soku wiśniowego i agaru oraz zgłębiali zasady flambiorowania potraw (podpalenie potrawy na patelni lub na talerzu podczas serwisu), przygotowując naleśniki crepes Suzette. Jako danie główne młodzi ludzie serwowali pierś z kaczki z sosem z trzema rodzajami puree z warzyw oraz karmelizowaną gruszką. Na deser były bezy z dżemem z marakui z kremem patisser i bitą śmietaną.
Warto brać udział w konkursach kulinarnych
Gość ZSP w Łodzierzy zachęcał uczniów do udziału w konkursach kulinarnych, dzięki którym będą mogli rozwijać swoje pasje. Nad całością warsztatów czuwali nauczyciele przedmiotów zawodowych żywieniowych: Agnieszka Warsińska i Jacek Gocoł.
Były to drugie tego typu warsztaty w ZSP w Łodzierzy. Wcześniej gościła tutaj Ludwika Dąbrowska, uczestniczka poprzedniej edycji MasterChefa.
Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?