Pizza w meksykańskiej odsłonie

    Pizza w meksykańskiej odsłonie

    Materiał Informacyjny

    Głos Pomorza

    Aktualizacja:

    Głos Pomorza

    Pizza w meksykańskiej odsłonie
    Kuchnia meksykańska to wspaniałe smaki oraz składniki, które na nasze zdrowie mają bardzo dobry wpływ. W jaki sposób można pogodzić ze sobą klasyczną pizzę z meksykańskimi smakami? To proste – wystarczy na włoskim cieście ułożyć odpowiednie produkty. Jakie? Możliwości jest sporo.
    Pizza w meksykańskiej odsłonie

    Kuchnia meksykańska w pigułce – jakie cechy są tu najbardziej charakterystyczne?


    Meksyk to królestwo tortilli, papryki oraz chrupiącej kukurydzy. To właśnie te składniki stały się symbolami kuchni meksykańskiej. W diecie tego kraju rolę niezwykle ważną odgrywają również warzywa strączkowe, a przede wszystkim fasola, która pojawia się w wielu potrawach. Warto też pamiętać o takich specjałach, jak mięsne burrito, chili oraz salsa. To ciekawe dania, które coraz chętniej serwowane są i w polskich restauracjach. A co z pizzą? W jaki sposób fascynacja dietą dalekiego Meksyku przełożyła się na ten przysmak?


    Pizza meksykańska w wersji wegetariańskiej


    Mięso w kuchni meksykańskiej zaczęło odgrywać ważną rolę dopiero w chwili, gdy na terenie Ameryki pojawili się kolonizatorzy z Hiszpanii. Do dziś wiele przepisów na klasyczne dania meksykańskie pomija zatem obecność mięsa. Ucieszyć to może wegetarian, dla których meksykańska pizza w bezmięsnej wersji może się stać ciekawym urozmaiceniem codziennego menu. Jakie składniki mogą się tu znaleźć? Ser mozzarella oraz sos pomidorowy to podstawa.


    Obok tych dodatków powinna się pojawić ciekawa kompozycja warzyw, charakterystycznych dla meksykańskiego menu. Pomidory koktajlowe, zielona papryka, czerwona fasolka oraz kukurydza z puszki – wszystkie te dodatki sprawią, że meksykańska pizza zachwyci nie tylko swym smakiem, ale i pięknym, kolorowym wyglądem. By przysmak taki mógł zrobić jeszcze większe wrażenie, warto też wykorzystać odpowiednie przyprawy. Świetnie sprawdzi się tutaj świeży czosnek oraz kmin rzymski. Można też sięgnąć po kolendrę oraz chili – dodatek, który nada takie warzywnej pizzy niezwykłego charakteru.


    Meksykański specjał z mięsem mielonym


    Przysmak kuszący indiańskimi smakami można wzbogacić też mielonym mięsem. Jak może wyglądać taka pizza. Gdańsk postawił na te przepisy, w których na klasycznym cieście pojawia się mieszanka mielonego mięsa (wołowego i wieprzowego) w sąsiedztwie takich dodatków, jak: żółty ser, świeża papryczka chili, kukurydza konserwowa oraz czerwona fasola. By wzbogacić smak takiej pizzy, można sięgnąć też po przyprawę do kuchni meksykańskiej, ząbek czosnku oraz po koncentrat pomidorowy, dzięki któremu mięsna masa nabierze ciekawszego charakteru. Takie zestawienie składników daje wyjątkowe efekty!


    Składniki typowe dla kuchni meksykańskiej, ułożone na cieście do pizzy, pozwalają każdemu z nas cieszyć się wybornym smakiem. Przepisy na włoski specjał w takiej wersji stają się coraz bardziej popularne, zajmują też coraz ważniejsze miejsce w menu znanych pizzerii. Dzięki temu meksykańska i włoska tradycja kulinarna łączą się ze sobą, tworząc duet zachwycający swym smakiem, bogactwem oraz różnorodnością.

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    GP24 PLUS POLECAMY

    Wideo