Italia to jedna z najstarszych słupskich pizzeri. Jej początki sięgaja roku 1993. Mieściła się wówczas w nieistniejącym już pasażu przy ul. Starzyńskiego. Podstawą menu była oczywiście pizza, ale jednym ze specjalności lokalu był także żurek.
Kilka lat temu w małej piwniczce przy ul. Mickiewicza pizzerię reaktywował Szymon Nowosielski, który wcześniej w Italii był szefem kuchni. Ten lokal zamknięty został przed paroma miesiącami. Ale idea ponownego uruchomienia pizzeri nie zamarła. Dotychczasowy właściciel Italii znalazł wspólnika i razem zaczęli działać przy ul. Braci Gierymskich, w miejscu, gdzie kilka miesięcy działała pizzeria Turtles.
Obiekt przeszedł gruntowną przebudowę. Wystrój tematycznie nawiązuje do nazwy pizzeri. Jest rustykalnie we włoskim klimacie.
Czytaj też: Black Jack w Słupsku znowu działa. Teraz u Włocha
W menu, tak jak dawniej, przeważa pizza w dwóch rozmiarach: 20 i 30 cm. Jest także pizza nadziewana. Dania można zamawiać również na wynos z dowozem.
- Polecamy też żurek, którego receptura jest identyczna, jak przed laty. I zapewniamy, że tak samo smakuje - mówią właściciele Italii.
Poza tym jest też osiem dań obiadowych, kilka makaronów i sałatek.
- Zależy nam, aby nasz lokal był miejscem, do którego w przyjemnością przychodziłby całe rodziny. Dlatego nie planujemy sprzedaży piwa. Stawiamy na dobre, markowe wina włoskie - podkreślają gastronomicy.
W planach jest budowa tarasu przed pizzerią oraz kulinarne akcje promocyjne.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?