Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Placki ziemniaczane - przepis. Jaki zrobić pyszne i chrupiące placki?

red
Placki ziemniaczane są jednym z ulubionych dań obiadowych na polskich stołach. Można podawać je na słono i na słodko. Są proste w przygotowaniu, niedrogie za to bogate w składniki pokarmowe i naprawdę sycące. Jak zrobić idealne placki ziemniaczane w domu? Oto kilka porad. Jeśli będziecie się ich trzymać, Wasze placki wyjdą idealnie.

Placki ziemniaczane podawać można na wiele sposobów. Najlepsze są z jogurtem lub śmietaną i cukrem. Możne je również serwować na słono, z gulaszem czy sosem pieczarkowym jako placek po węgiersku.

Przepis na domowe placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • cebula
  • jajko
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Wykonanie

Ziemniaki obrać i dokładnie umyć. Połowę zetrzeć na tarce na najdrobniejszym oczku, a drugą połowę na grubym oczku. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko, mąkę oraz sól i pieprz do smaku, a następnie dokładnie wymieszać. Usmażyć na średnio rozgrzanym oleju (oleju na patelni powinno być ok. 1/2 cm ) z obu stron na złoty kolor.
Uwagi:

* Mączyste (skrobiowe) ziemniaki mają mniejszą zawartość wody, zazwyczaj są odmianami żółtymi (typ B i C).

** Cebuli nie musimy dodawać do placków, które zamierzamy jeść na słodko (z cukrem, miodem, jogurtem, owocami).

Praktyczne porady aby Twoje placki ziemniaczane były jeszcze pyszniejsze !!!

  • Aby placki były smaczniejsze należy dokładnie przestrzegać proporcji ziemniaków oraz mąki.
  • Jeśli bardzo lubicie ostre smaki do startych ziemniaków możecie dodać kilka ząbków czosnku lub papryczkę chilii.
  • Nadmiar płynu w masie ziemniaczanej możemy zredukować poprzez jego odciśnięcie odciśnięcie, zbierając płyn do miski. Odstawiamy go na kilkanaście minut. Zlewamy wodę, a osad, który zgromadził się na dnie miski, dodajemy do masy ziemniaczanej.
  • Aby masa startych ziemniaków nie ściemniała można skropić je sokiem z cytryny lub posypać cienką warstwą mąki. Warto również przykryć miskę w której mamy starte ziemniaki.
  • Jeśli nie mamy ziemniaków kleistych, tylko inną odmianę, do masy dodajemy mąkę ziemniaczaną, która ma właściwości sklejające (nie więcej niż 1-2 łyżeczki na 500 g ziemniaków).
  • Placki smażymy na oleju, fryturze do smażenia w wysokich temperaturach lub smalcu, który zbyt szybko się nie spali.Używamy patelni o grubym dnie, która nie tylko równomiernie rozprowadza ciepło, ale także długo utrzymuje temperaturę.
  • Aby placki ziemniaczane były chrupiące masę należy rozprowadzić równomiernie na patelni w formie cienkiego placka.
Placki ziemniaczane - przepis. Jaki zrobić pyszne i chrupiące placki?
Polska Press

Najlepsze dodatki do placków ziemniaczanych:

  • Jogurt lub śmietana z cukrem
  • Ketchup
  • Gulasz z mięsem i warzywami
  • Majonez
  • Sałatka ze świeżych warzyw

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza