Placki ziemniaczane podawać można na wiele sposobów. Najlepsze są z jogurtem lub śmietaną i cukrem. Możne je również serwować na słono, z gulaszem czy sosem pieczarkowym jako placek po węgiersku.
Przepis na domowe placki ziemniaczane
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- cebula
- jajko
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Wykonanie
Ziemniaki obrać i dokładnie umyć. Połowę zetrzeć na tarce na najdrobniejszym oczku, a drugą połowę na grubym oczku. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko, mąkę oraz sól i pieprz do smaku, a następnie dokładnie wymieszać. Usmażyć na średnio rozgrzanym oleju (oleju na patelni powinno być ok. 1/2 cm ) z obu stron na złoty kolor.
Uwagi:
* Mączyste (skrobiowe) ziemniaki mają mniejszą zawartość wody, zazwyczaj są odmianami żółtymi (typ B i C).
** Cebuli nie musimy dodawać do placków, które zamierzamy jeść na słodko (z cukrem, miodem, jogurtem, owocami).
Praktyczne porady aby Twoje placki ziemniaczane były jeszcze pyszniejsze !!!
- Aby placki były smaczniejsze należy dokładnie przestrzegać proporcji ziemniaków oraz mąki.
- Jeśli bardzo lubicie ostre smaki do startych ziemniaków możecie dodać kilka ząbków czosnku lub papryczkę chilii.
- Nadmiar płynu w masie ziemniaczanej możemy zredukować poprzez jego odciśnięcie odciśnięcie, zbierając płyn do miski. Odstawiamy go na kilkanaście minut. Zlewamy wodę, a osad, który zgromadził się na dnie miski, dodajemy do masy ziemniaczanej.
- Aby masa startych ziemniaków nie ściemniała można skropić je sokiem z cytryny lub posypać cienką warstwą mąki. Warto również przykryć miskę w której mamy starte ziemniaki.
- Jeśli nie mamy ziemniaków kleistych, tylko inną odmianę, do masy dodajemy mąkę ziemniaczaną, która ma właściwości sklejające (nie więcej niż 1-2 łyżeczki na 500 g ziemniaków).
- Placki smażymy na oleju, fryturze do smażenia w wysokich temperaturach lub smalcu, który zbyt szybko się nie spali.Używamy patelni o grubym dnie, która nie tylko równomiernie rozprowadza ciepło, ale także długo utrzymuje temperaturę.
- Aby placki ziemniaczane były chrupiące masę należy rozprowadzić równomiernie na patelni w formie cienkiego placka.
Najlepsze dodatki do placków ziemniaczanych:
- Jogurt lub śmietana z cukrem
- Ketchup
- Gulasz z mięsem i warzywami
- Majonez
- Sałatka ze świeżych warzyw
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?