- Kuchnia to serce każdego obiektu - mówi Artur Żbikowski, szef kuchni hotelu Albatros SPA & SKI w nadmorskim Jarosławcu, który wpadł na pomysł zorganizowania pierwszych w tym miejscu targów gastronomicznych.
- Skąd taka idea? Głównie po to, by podzielić się wiedzą o gotowaniu z innymi, podpatrzeć jakie są trendy. To bardzo ważny element walki o klienta i turystę. Bo ja wyznaję zasadę, że jeśli nasz gość będzie miał dobrą kuchnię to wróci w dane miejsce bez względu na inne okoliczności - podkreślał gotując pokazowo kilka niecodziennych potraw, takich jak: rosół tajski, krewetki w mleku kokosowym, polędwicę wołową w sosie krewetkowym oraz łososia w sosie malinowym z żubrówką.
Spotkanie miało dość kameralny charakter, ale jego głównym celem była konsolidacja środowiska hotelarsko-gastronomicznego i wymiana doświadczeń po zakończonym sezonie letnim 2012.
Zwiedzający mieli też okazję zapoznać się z trendami gotowania dla letników przyjeżdżających nad Bałtyk. - To dopiero pierwsza tego typu impreza i liczymy na to, że będzie się rozwijała - mówił Ryszard Piechowski, szef hotelu Albatros. - Uznaliśmy, że tego typu spotkania są dużo skuteczniejsze niż wysyłanie pracowników na szkolenia, które nie zawsze spełniały nasze oczekiwania.
Zwieńczeniem targów była impreza charytatywna na rzecz Domu Dziecka z Darłowa. Dzieci wraz z szefami kuchni wspólnie gotowały swoje ulubione potrawy i degustowały to, co przygotowali zaproszeni kucharze.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?