Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pod Darłowem inwestują norweski kapitał

Rafał Nagórski [email protected] Tel. 94 347 35 99
Firma Premium Seafood posiada 100% norweskiego kapitału.
Firma Premium Seafood posiada 100% norweskiego kapitału. Radek Koleśnik
Półtora roku po nabyciu od syndyka przetwórni ryb pod Darłowem, nowy norweski właściciel zapowiada inwestycje i zwiększenie zatrudnienia o co najmniej 100 osób.

Nasi polscy pracownicy są prawdopodobnie najszybsi na świecie w filetowaniu ryb. Jestem naprawdę pod wrażeniem – mówi John Lyng, prezes firmy Premium Seafood w Rusku pod Darłowem. Ta w październiku 2011 kupiła od syndyka dawne przedsiębiorstwo Solmar.

Firma stale się rozwija, a norweski właściciel chce z rozmachem zawojować nie tylko polski rynek. Obecnie pracuje tu blisko 200 osób zajmujących się głównie produkcją filetów. Ale firma ma też linie produkcyjne do przygotowania paluszków, steków i figurek rybnych. Zamówień jest coraz więcej i zakład chce uruchomić pełną drugą zmianę. Do tego potrzebni są nowi ludzie. C było kluczem do sukcesu?

- Od początku firma miała dobrą strukturę organizacyjną i dobrych pracowników. Powalczyliśmy o jakość, zdobyliśmy niezbędne certyfikaty i zaczęliśmy sprowadzać dorsza z północnej Norwegii. To potężna ryba, odławiana z głębin w zupełnie inny sposób niż tradycyjną siecią – mówi John Lyng. – Waży do 4 kilogramów i jest tak duża, że trzeba ją filetować ręcznie.

A w tym nasi pracownicy są naprawdę najlepsi. Tak przygotowany dorsz trafia z Ruska między innymi do Francji, gdzie zdobył uznanie szerokiego grona odbiorców. Kto ma szansę na znalezienie pracy w przetwórni? – Głównie fileciarze. Wysoko cenię pracę kobiet .Zauważyłem, że panie są dobrze wykwalifikowane, ciężko pracują i chcą się uczyć – podkreśla nowy prezes firmy. Przyznaje, że większość załogi stanowią kobiety pracujące w tym zakładzie od wielu lat. O specjalistów wcale nie jest jednak łatwo.

Dlatego firma chce przeszkolić przynajmniej część potencjalnych kandydatów. Temu ma służyć porozumienie z Powiatowym Urzędem Pracy, skąd 15 osób trafi wkrótce na kurs do Ruska. – Ważny jest dla nas kontakt z lokalną społecznością i lokalnymi władzami. Planujemy na długo wpisać się w życie gospodarcze regionu – podkreśla właściciel.

Nie ukrywa, że dla firmy Premium Seafood zainwestowanie w Polsce było strategiczną decyzją. – Koszty pracy w Norwegii i różnego rodzaju ograniczenia sprawiały, że prowadzenie biznesu staje się tam coraz mniej opłacalne. A w Polsce? Tak naprawdę nie widać oznak kryzysu, poza tym, że bardzo trudno o zdobycie kapitału.

Banki bardzo restrykcyjnie traktują klientów. Firma Premium Seafood posiada 100% norweskiego kapitału. Jej właściciele prowadzą w Norwegii przedsiębiorstwa związane z branżą rybną, dzięki czemu firma ma łatwy dostęp do surowca, a posiadane przez właścicieli doświadczenie pozwala na profesjonalne zarządzanie firmą. Większość udziałów firmy należy do spółki Lyng AS.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Michał Pietrzak - Niedźwiedź włamał się po smalec w Dol. Strążyskiej

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza