Polska była, jest i będzie tradycyjnym krajem wódki

Redakcja

Wideo

Zobacz galerię (1 zdjęcie)
Szacuje się, że zaledwie 10 proc. wódki produkowanej w Polsce spełnia kryteria definicji Polska Wódka. Polska Wódka ma ogromny potencjał, ponieważ Polska Wódka jest jedyną rozpoznawalną polską marką globalną. Konsumenci coraz częściej sięgają po produkty z bogatą historią oraz udokumentowaną jakością.

- Poziom konsumpcji wódki ustabilizował się na poziomie 250 mln litrów. Traktuję to jako stałą. Polska byłą, jest i będzie krajem tradycyjnym wódki. Natomiast zmienia się co do kategorii- tłumaczy w rozmowie z AIP Andrzej Szumowski, Prezes Stowarzyszenia Polska Wódka. - Polacy coraz częściej sięgają po wódki kategorii premium, czy super premium. Doceniają jakość, doceniają tradycję, doceniają kraj pochodzenia, doceniają oznaczenie geograficzne polska Wódka- dodaje.

Przeczytaj także:

Definicja Polskiej Wódki jest odpowiedzią na sformułowaną przez Parlament Europejski definicję wódki, według której może być ona produkowana z każdego surowca pochodzenia rolniczego, czyli również np. z marchwi czy z cebuli. Niestety nie ma to nic wspólnego z polskim, a szerzej słowiańskim, pierwowzorem.

Polska Wódka to przede wszystkim odwołanie do ponad 500-letniej tradycji wytwarzania tego alkoholu na ziemiach polskich oraz do kunsztu polskich gorzelników. Gorzelnie rolnicze są bowiem bardzo ważnym elementem w produkcji Polskiej Wódki. Niestety z roku na rok ich liczba spada. Związek Gorzelni Polskich szacuje, że obecnie w Polsce jest ok. 50 działających gorzelni.
Polska Wódka jest jedyną rozpoznawalną polską marką globalną. Na tę pozycję pracowały pokolenia rolników, gorzelników i producentów. Dzięki nim, narodowy trunek został doceniony poprzez wpisanie na listę chronionych oznaczeń geograficznych.

Aby dodatkowo chronić tradycyjną recepturę i sposób produkcji tego alkoholu, 13 stycznia 2013 r. weszła w życie aktualna definicja „Polska Wódka/Polish Vodka”, zgodnie z którą musi być ona wyprodukowana z tradycyjnych i pochodzących z Polski zbóż: żyta, jęczmienia, owsa, pszenicy, pszenżyta albo ziemniaków. Ponadto cały proces wytwarzania musi odbywać się w Polsce.

Jednocześnie z badań Stowarzyszenia Polska Wódka wynika, że Polacy nie mają jeszcze wystarczającej świadomości, że nie każda wódka z Polski jest Polską Wódką. Nie wiedzą również, które surowce mogą być używane do jej wytwarzania.

Materiał oryginalny: Polska była, jest i będzie tradycyjnym krajem wódki - Strefa Biznesu

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie