Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Polub gotowanie

Anna Czerny-Marecka [email protected]
Pamiętaj, aby nabrać wprawy w kuchni, staraj się gotować najczęściej, jak to tylko możliwe, a praktyka uczyni z ciebie mistrza. Fot. Fotolia
Pamiętaj, aby nabrać wprawy w kuchni, staraj się gotować najczęściej, jak to tylko możliwe, a praktyka uczyni z ciebie mistrza. Fot. Fotolia
Nie wszyscy lubimy gotować, choć zazdrościmy kulinarnej pasji Brodnickiemu czy Makłowiczowi. Czy da się polubić mieszanie w garach?

Osoby, które nie przepadają za gotowaniem, wybierają zwykle gotowe potrawy, które przed zjedzeniem wystarczy odgrzać. Równie często stołują się poza domem. W dłuższej perspektywie takie rozwiązania są jednak kosztowne. Co robić?

d Poszukaj inspiracji. Z łatwością dotrzesz do ciekawych poradników kulinarnych i przepisów. Skorzystaj więc z internetu, aby znaleźć blogi, które zainteresują cię najbardziej. Szukaj tych, które będą odpowiadały twoim gustom i stylowi. Najlepiej, aby były przystępne językowo i tłumaczyły krok po kroku, jak zrealizować daną potrawę, a każdy etap wieńczyły fotografią.

- Równie dobrym źródłem wiedzy co blogi mogą być strony producentów żywności, na przykład nasza strona posiada zakładkę z przepisami. Inspiracje i przydatne wskazówki znajdziemy także w książkach, czasopismach kulinarnych, magazynach i programach tematycznych w TV - mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka. - Wartościowe i pomocne okazują się też zapiski z przepisami naszej mamy lub babci - dodaje Małgorzata Wódkiewicz.

- Pamiętaj, aby wszystkie zgromadzone materiały, wydruki i zapiski, zachować np. w szufladzie i sięgać po nie w każdej chwili.

-Urządź kuchnię po swojemu - spraw, aby była wygodna. Postaraj się tchnąć w nią odrobinę życia. Dobrym pomysłem będzie zasadzenie ziół w domowym ogródku, na parapecie lub balkonie. Zielenina przyda ci się w kulinarnych eksperymentach. Pamiętaj o drobiazgach: przyprawy posegreguj bądź przesyp do odpowiednich pojemniczków, zadbaj o skompletowanie naczyń i kuchennych przyrządów.

- Samo gotowanie też możesz usprawnić.

- Przygodę z kulinariami najlepiej zacząć od przygotowania swoich ulubionych potraw i przekąsek. W tym celu wykorzystaj specjały, których forma i pakowanie pozwolą zaoszczędzić czas i ułatwią gotowanie - mówi Małgorzata Wódkiewicz. - Doskonale sprawdzają się wędliny w plastrach. Odpowiedniej grubości plasterki można wykorzystać do przygotowania przekąsek takich jak: kanapki i ruloniki z szynki faszerowane twarożkiem lub sałatką jarzynową, rozmaite roladki i zapiekanki oraz pizzę.

- Uwierz w siebie - gotuj z bliskimi i dla bliskich. Pamiętaj, że każda styczność z kuchnią, przygotowanie małych przekąsek i najbardziej prostych dań pozwoli ci nabrać pewności siebie. Bądź kreatywny i ufaj zmysłom, dzięki czemu efekty będą smaczne i atrakcyjne dla oka, a przede wszystkim dadzą satysfakcję. Aby uwierzyć w siebie, zaaranżuj z bliskimi spotkanie, podczas którego będziecie gotować razem. To pozwoli wam wymienić się doświadczeniami i uczynić frajdę z przygotowania nawet dwudaniowego posiłku z deserem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza