Beta-karoten jest przetwarzany przez nasz organizm na witaminę A, której niedobór jest przyczyną m.in kurzej ślepoty oraz niskiego wzrostu. Badania sugerują też, że niedostateczna ilość witaminy może zwiększać ryzyko choroby wieńcowej oraz rozwoju niektórych chorób nowotworowych. Z powodu niedoboru witaminy A na świecie umiera co roku 2 mln dzieci w wieku do 4 lat.
- Najlepszy sposób na rozwiązanie tego problemu to dostarczanie dużych ilości beta-karotenu w naturalnych produktach, takich jak pomidory. Dlatego rozpoczęliśmy nasze badania - tłumaczy szef projektu John Bramley. Opisał on eksperymenty prowadzone przez jego zespół oraz efekty tych doświadczeń. Badacze wprowadzali do DNA pomidora dodatkowy gen pochodzący od pewnej bakterii. Nadzoruje on produkcję białka potrzebnego do wytwarzania beta-karotenu. W ten sposób udało się zwiększyć poziom tego związku w pomidorze aż trzykrotnie. Uczeni pracują teraz nad tym, aby ich pomidory zawierały także więcej likopenu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?