Niekoniecznie sprzyjająca pogoda nie zniechęciła wielu osób do odwiedzenia w weekend Swołowa. Tam w Muzeum Kultury Ludowej Pomorza odbyła się największa na Pomorzu impreza związana z tradycją spożywania gęsi pod hasłem „Na świętego Marcina najlepsza pomorska gęsina”.
Jak przypominają organizatorzy, pomorska gęsina odbywa się późną jesienią, bo to właśnie w okolicach dnia św. Marcina bije się gęsi. I choć pomorski szlachcic Andreas Puttkamer zwykł mawiać: „A co tam jedna gęś - tylko udko i pierś”, okazuje się, że mięso gęsie ma nie tylko duże walory smakowe, ale również zdrowotne.
- Mięso gęsie jest drobnowłókniste, łatwo strawne, a do tego jest bardzo odżywcze. Tłuszcz gęsi jest dużo zdrowszy od wieprzowego, bo ma wyższą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych - zachwala na stronie muzeum w Swołowie gęsinę Karolina Lewandowska, specjalistka ds. chowu w Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie.
W weekend pod ogromnym namiotem swoje specjały serwowały m.in. lokalne gospodynie oraz uczestnicy programu Master Chef. Podawano m.in. gęś pieczoną, półgęski wędzone, pierogi z gęsiną, żołądki gęsie, pasztety, galarety, gęsi smalec, zupy na gęsinie.
Jeszcze raz będzie można spróbować tych specjałów w Święto Niepodległości, 11 listopada. Impreza w muzeum w Swołowie potrwa wówczas w godz. 10-16. Wstęp kosztuje 8 zł.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?