Pomorska kuchnia może być chlubą regionu

Piotr Kawałek piotr.kawalek@gp24.pl
Słupski serek może startować w pojedynku na produkty regionalne
Słupski serek może startować w pojedynku na produkty regionalne
Pojedynek na produkty regionalne ogłosiło słupskie Centrum Kształcenia Praktycznego.

Zgłoś się na konkurs

Zgłoś się na konkurs

Restauratorzy i producenci z regionu mogą zgłaszać się do 30 listopada w Centrum Kształcenia Praktycznego przy ul. Szczecińskiej 60 A, tel. 059 845 61 82. mail:
ckp-slupsk@wp.pl

Swoje potrawy i napoje mogą zgłaszać producenci i restauratorzy z regionu słupskiego.

Organizatorzy mają nadzieję, że konkurs "Pojedynek na produkty regionalne" zgromadzi w jednym miejscu wszystkie lokalne przysmaki, którymi warto się pochwalić.

- Dobra kuchnia staje się atrakcją turystyczną, dla której wiele osób odwiedza region - mówi Agata Giejbo, wicedyrektor CKP i koordynator konkursu. - Wiemy, że w naszym regionie jest wielu wytwórców smacznych i zdrowych potraw.

Dlatego CKP zachęca producentów i restauratorów do pokazania swoich tradycyjnych lokalnych potraw. Zaproszenia trafiły już m.in. do producenta serka "Słupski Chłopczyk" z Zielinia, fabryki słodyczy Pomorzanka, producenta sera koziego ze Swołowa, czy potraw z pstrąga z Lubuczewa. Jury konkursu wybierze najciekawsze potrawy.

- Kolejnym krokiem będzie stworzenie Słupskiego Koszyka Regionalnego - mówi Giejbo. - Znalazłyby się w nim potrawy lub produkty wytworzone z naturalnych surowców pochodzących z naszego regionu.

Słupski Koszyk Regionalny miałby stać się produktem turystycznym charakterystycznym dla regionu słupskiego.

- To podniesie rangę naszej gastronomii - dodaje Giejbo. Zgłaszać się można do końca miesiąca (szczegóły w ramce). "Pojedynek" rozpocznie się w samo południe, 6 grudnia. Wtedy też konkurs zostanie rozstrzygnięty przez próbujące potraw jury.

Nasze województwo przoduje w kraju pod względem oficjalnie zgłoszonych, tak zwanych produktów tradycyjnych. Niestety region słupski jest daleko w ogonie. Pochwalić możemy się jedynie Chlebem Słowińskim, wytwarzanym w Klukach oraz nalewką "Onisiówka" produkowaną w Krzemienicy.
- Aby produkt mógł otrzymać status tradycyjnego, musi być wytwarzany co najmniej przez ćwierć wieku - informuje Magdalena Loose z Urzędu Marszałkowskiego w Gdańsku. - Należy to udokumentować recepturami, zdjęciami lub w inny sposób.

Następnie należy pobrać i wypełnić wniosek znajdujący się na stronie internetowej ministerstwa finansów i czekać na weryfikację i decyzję.

- Produktem regionalnym z kolei może stać się produkt zgłoszony do ministerstwa rolnictwa przez grupę producentów z jednego regionu - mówi. - Taki produkt jest już chroniony prawem europejskim.

Flesz: Wegańskie ubrania. Made in Poland

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 1

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

s
słupszczanik

powinniśmy zareklamować naszą słupską pizze!!!!!! mamy jedną z najstarszych pizzeri, jak i nie najstarszą w polsce, czemu o tym się tak mało mówi!!!!

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3