Lokale znalazły się na prestiżowej liście 100 najlepszych restauracji w Polsce w roku 2013. Pełną listę można znaleźć na stronie internetowej projektu pod adresem www.poland100bestrestaurants.pl. Umieszczono tam opisy wszystkich restauracji z kraju, które zostały uznane za te najlepsze. Obok znajdują się zdjęcia, godziny otwarcia, adresy i inne podstawowe informacje na temat lokali. Opisy miejsc zakwalifikowanych do najlepszej setki zamieszczono też w specjalnej książce.
- Dlaczego?
Restauracja Park Hotel ze Szczecina serwuje dania kuchni polskiej i śródziemnomorskiej jak również dania z akcentami kuchni z poza naszego kontynentu. Szczyci się wypiekami własnych ciast i tortów oraz produkcją własnych sorbetów. Wszystkie potrawy mączne z menu są przyrządzane na bazie makaronów własnego wyrobu. Menu restauracji tworzone jest sezonowo. W ofercie restauracji ważną pozycję stanowią dania typowo polskie jak pieczona kaczka w delikatnym sosie jabłkowym, żurek staropolski czy zrazy z dzika, za które restauracja otrzymała w 2011 roku wyróżnienie Perła Regionu.
Restauracja Miramare mieści się w hotelu Aurora w Międzyzdrojach. Łączy elementy kuchni polskiej z pierwiastkami innych tradycji kulinarnych. W menu restauracji znaleźć można ryby, owoce morza, ale również dania kuchni wegetariańskiej.
Umieszczenie dwóch lokali z naszego województwa na tak prestiżowej liście mogłoby się wydawać sukcesem. Dla szefów kuchni obu restauracji zapewne jest, jednak miłośnicy smaków z naszego regionu nie mają zbyt dużo powodów do radości. Na liście 100 najlepszych restauracji z zachodniopomorskiego znalazły się jedynie dwa lokale. Dla porównania z województwa mazowieckiego jest ich 23, z dolnośląskiego 10, z małopolskiego 20, a z pomorskiego 19. Dlaczego u nas jest tak mało dobrych restauracji?
- Dobrzy kucharze wyjechali
- Na taki stan rzeczy wpływa wiele czynników - mówi Michał Smoleń z restauracji Public Cafe. - Często właściciele restauracji wybierają złą lokalizację, inni nie zwracają uwagi na jakość produktów, z których powstają dania, a bez nich nie ma mowy o stworzeniu zdrowego i smacznego posiłku. Trzeba też przyznać, że w Szczecinie brakuje dobrych kucharzy. Wielu z nich wyjechało do innych miast czy za granicę, gdzie mają lepsze zarobki.
Jak przyznają specjaliści, naszym mieszkańcom i właścicielom lokali brakuje też odwagi.
- Jeśli chce się otworzyć bardzo dobrą restaurację trzeba mieć na nią pomysł - mówi Smoleń. - Szczecin pod tym kątem jest w porównaniu z innymi polskimi miastami zacofany. Mamy dużo restauracji, ale mało jest w nich innowacyjności. Restauratorzy boją się próbować nowych rozwiązań, ale też mieszkańcy się ich boją. Musimy się otworzyć na świeże pomysły, niestandardowe rozwiązania i ciekawe koncepcje.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?