Pomysł na biznes. Nowy kebab w Słupsku z pomocą dotacji

Daniel Klusek daniel.klusek@mediaregionalne.pl
Pomysł na biznes. Nowy kebab w Słupsku z pomocą dotacjiArtur Jodko własny biznes prowadzi od tygodnia. Wcześniej zdobywał doświadczenie, pracując w firmie ojca.
Pomysł na biznes. Nowy kebab w Słupsku z pomocą dotacjiArtur Jodko własny biznes prowadzi od tygodnia. Wcześniej zdobywał doświadczenie, pracując w firmie ojca. Kamil Nagórek
Dzięki doświadczeniu zdobytemu w firmie ojca i dofinansowaniu z urzędu pracy Artur Jodko ze Słupska mógł otworzyć Kebab Merano. To jedno z najmłodszych miejsc na kulinarnej mapie miasta.

Artur Jodko przez kilkanaście lat pracował w mieszczącej się na Zatorzu pizzerii Merano, w rodzinnej firmie prowadzonej przez jego ojca. Teraz zdecydował się na własną działalność. W ubiegłym tygodniu na słupskim targowisku przy ul. Wolności uruchomił lokal gastronomiczny - Kebab Merano. Zbieżność nazw jest nieprzypadkowa.

- Prowadzę osobną firmę, ale korzystam z nazwy Merano, na co zgodził się mój ojciec. Jego pizzeria istnieje od 2000 roku i ma wyrobioną markę. Mam nadzieję, że ta nazwa pomoże mi w rozkręceniu biznesu - mówi Artur Jodko. - Ojciec był moim nauczycielem w biznesie. Pracując u niego nauczyłem się nie tylko przygotowywać posiłki, ale również zajmowałem się zaopatrzeniem i księgowością. Teraz te doświadczenia przydadzą się w moim własnym biznesie.

Mimo że prowadzi firmę niezależną od ojca, nadal korzysta z jego rad.

- Tata powiedział mi wprost, że jeśli obniżę jakość serwowanych dań zabierze mi nazwę Merano i będę musiał sobie radzić sam - mówi młody przedsiębiorca.
Pan Artur na uruchomienie biznesu przeznaczył swoje oszczędności, ale również skorzystał z dotacji, jaką pod koniec ubiegłego roku otrzymał z Powiatowego Urzędu Pracy w Słupsku. Otrzymał dotację dla osób bezrobotnych chcących rozpocząć własną działalność gospodarczą. Pieniądze przeznaczył na zakup sprzętu do przygotowania potraw.

- Kupiłem opiekacz do kebaba, specjalistyczny nóż do krojenia mięsa, opiekacz do bułek, piec do zapiekanek, bar sałatkowy i lodówkę - wylicza Artur Jodko. - Remont pomieszczenia, zakup wyposażenia i reklamę sfinansowałem z własnych pieniędzy.

Jak twierdzi, starając się o dotację najtrudniej jest napisać biznesplan i dopełnić wszystkich formalności. - Na szczęście w urzędzie pracy można liczyć na fachową pomoc. Ja kilka razy z niej skorzystałem - mówi przedsiębiorca.

Lokal mieści się przy wejściu na targowisko. Tuż obok od wielu lat znajduje się inny lokal, który również serwuje dania fastfoodowe, m.in. kebaby.

- Mam szacunek do konkurencji, jest ona bardzo silna. Nie chcę odbierać klientów sąsiadowi, ale zaproponować im szerszą ofertę - mówi pan Artur. - U mnie można zjeść na przykład kebaba w bułce z frytkami. To danie zobaczyłem kiedyś w Szczecinie, zasmakowało mi i wprowadziłem je do swojego menu. U mnie można też kupić kebaby z zapiekanym żółtym serem, a także mega zapiekanki. Niebawem wprowadzę małe zapiekanki dla dzieci, które będą kosztować trzy złote.

Zapewnia, że on, jego rodzina i znajomi najpierw próbują i recenzują wszystkie potrawy, które potem znajdują się w menu.

- Dlatego jeszcze nie mam w sprzedaży hot-dogów. Cały czas szukam smacznych, ale tanich parówek. Nie chcę bowiem, aby hot-dog w podstawowej wersji kosztował więcej niż cztery złote - mówi Artur Jodko.

Wideo

Komentarze 31

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

j
jojoba

a co to jest "bugwie"? zamin coś napiszesz to skończ przynajmniej gimnazjum

s
stasiu

Kebab pycha. A co do house to jeśli nie poprawi swoich, sam sie wykończy.
 

M
Maro121

Pomysł na interes ok , kasa z dotacji wyciagnieta ok
ale lokalizacja to lipna , house go zje
daje rok i merano bedzie zamkniete

m
meś

Osobiscie jadłem tam kebaba i jest naprawde rewelacyjny, pyszne mięso!! Po zjedzeniu mięsa bułka jest sucha a nie jak u innych cała ociekająca tłuszczem!!! wiec widać jaka jest zawartośc mięsa w mięsie!! wiadomo wszystkim sie niedogodzi a w takiej wiosce jak Słupsk znajduje sie wiele wieśniaków co tylko zazdrości i pisze bzdury a siedzi na tyłu i za nic się nie weźmie!!! Trzymam kciuki aby się utrzymali bo są jedni z najlepszych w Słupsku!!! 

i
i tak pewnie wiadomo kto

...jakbyś tak zap.....ał jak one,ciekawy jestem twojej skrzywionej mordy,bo na pewno masz mordę,wielki smakosz w ludzkim wyzysku się znalazł...wal do ustki na promenadę po frytki jak ci nie pasuje inteligencie malkontencie..

x
xxx

po parówki grzej do lidla. 85% mięsa, 2,7 zyla, 5 sztuk

m
misiu

W Hasanie sa kebeby z frytkami

C
Cheese

Przeciez to sa tzw.bary glognych .Ja okreslam to atomowe jedzenie.A chemi i konserwantow jest tyle ze jak by ludzie wiedzieli to wrocili do jedzenia w barach mlecznych lub w starych resteuracjach ktore byly w latach 70 tych.Wowczas mozna bylo smacznie zjesc .Gdzie podziali sie kucharze z tamtych lat ktorzy gotowali z pasja .Jadlem w kilku barach glodnych to jest tragedia.

S
Smakosz

A w Housie lepsza obluga? Kebab moze i pyszny, ale Panie tez czesto olewaja klientow.

j
ja1

z tego co mi wiadomo to od paru miesięcy kebab z frytkami w bułce podają na wojska polskiego w kebapistanie :)

j
jaca

powiem tak, kebaby w słupsku są słabej jakości, mizerna jakość mięsa(hasan), małe porcje(house, pizzeria merano), gdybym najadł się kebabem, z super mięsem i sosem bymbyl stałym klientem danego punktu. Pozdrawiam Artura i życze powodzenia !! 

O
Olka :)

Brawo Arturek! Super biore telefon i zamawiam! Ciesze sie, że otworzyłeś to co planowałeś! Powodzenia z całego serducha! A tymi bałwanami co piszą te przykre komentarze wcale a wcale sie nie przejmuj to zwykła ZAZDROŚĆ Pozdrówki :):):):):)

k
konstanty

same płaczliwe i nieprzychylne komentarze. merrano i bohatera znam, bo od czasu do czasu kupuje u nich, poza tym, w naszym miescie wszyscy się znają albo osobiscie, albo z widzenia. z jakościa najczesciej jest dobrze, dlatego gratuluję postawy, bo w tych ciezkich czasach, gdy wszystko pada, nalezy byc zyczliwym wobec takich projektów, przy ktorych 2-4 osoby znajdą pracę, a ich domy środki na zycie. dlatedo płaczki i frustraci brac się do roboty, a nie biadolicie i kłody rzucacie pod nogi.

s
soska

Mi bardzo smakowały kebaby w Merano...Niestety, przypadkiem trafiłam na moment gdy dziewczyna nalewała surowej wody z kranu do kubka zdaje się po śmietanie (kubek nie wyglądał na czysty), a potem to wlała do sosu czosnkowego i zamieszala łyżką... Od tej pory przez gardło mi ich jedzenie nie przejdzie.

b
butto rosbutto

 Miałem kiedyś (nie)przyjemność jeść pizze na miejscu w merano. I od tego momentu ( 5 lat temu) nie istnieje ten lokal dla mnie. Jakość jedzenia całkiem w pyte, ale stosunek z jakim odnosi się właściciel do pracowników to szok. Wyzywa ich od chuji, ciot itd, itp, w obecności klienta. Po zamówieniu telefonicznym ,komentarz przyjmującego zamówienie po połączeniu bezcenny , cyt: " co te skurwysy...  jeszcze sobie wymyślą". I to wszystko w mojej obecności jako klienta.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3