W skrócie:
Przepis na zupę „ostatni ratunek” z chleba pochodzi z publikacji wydawnictwa Iskry z 1959 roku. Wtedy wydano „Książkę kucharską dla samotnych i zakochanych” autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry. Ciekawostką jest, że pod tymi nazwiskami kryje się jedna osoba. Pod takimi pseudonimami tworzył Tadeusz Żakiej, polski publicysta, muzykolog i aktor.
Wśród proponowanych przepisów znalazły się posiłki, które miały ułatwić przetrwanie do pierwszego lub uczyć oszczędnego gotowania bez marnowania nawet okruszka chleba. Przedstawiam przepis na zupę chlebową ostatniej szansy.
Zupa „ostatni ratunek” z chleba – przepis na odświeżenie chleba
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: bardzo łatwy.
Składniki:
3 kromki chleba razowego,
1 1/2 szklanki wrzątku,
szczypta kminku,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka sosu sojowego lub jakościowego rosołu ze słoika,
1/2 łyżki masła,
sól i świeżo zmielony czarny pieprz.
Jak zrobić zupę z czerstwego chleba?
Sposób przygotowania:
Czerstwe kromki chleba utłucz w moździerzu lub rozdrób w malakserze na drobny proszek.
W garnku zagotuj wodę i do wrzątku wsyp kminek, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dorzuć koncentrat pomidorowy i sos sojowy.
Gotuj wywar przez 2 minuty.
Wsyp 3 łyżki rozkruszonego chleba do kubka i zalej powstałym wywarem.
Przed podaniem dodaj masło i dopraw do smaku.
Niech ten prosty przepis zainspiruje cię do zrobienia dania w stylu gorącego kubka. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?