Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pasternak...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Pasternak

Pasternak to bliski kuzyn selera, wyglądem przypominający pietruszkę. Warzywo jest niezwykle aromatyczne i ma przyjemny, korzenny smak.

Właściwości
Dzięki związkom kumarynowym korzeń poprawia trawienie. Ma również działanie moczopędne, przeciwzapalne i rozkurczające, będąc przy okazji bogatym źródłem błonnika, potasu, witaminy C i witamin z grupy B. W pasternaku znajdziemy również kwas foliowy.

Wykorzystanie w kuchni
Pasternak sprawdzi się w zupach na równi z włoszczyzną - nieco zaostrzy smak bulionu. Po ugotowaniu korzeń można podawać na zimno lub na gorąco, z sosami lub w sałatce. Pasternak będzie doskonały jako warzywo pieczone - sprawdzi się do obiadu jako zastępca ziemniaka.

Zobacz również

Policja zabezpiecza majowy weekend. Na co najbardziej zwraca uwagę?

Policja zabezpiecza majowy weekend. Na co najbardziej zwraca uwagę?

Grają mecze klas A i B [WYNIKI, TABELE]

Grają mecze klas A i B [WYNIKI, TABELE]

Polecamy

Billie Jean King Cup. Polki zagrają z Hiszpankami w pierwszej rundzie

Billie Jean King Cup. Polki zagrają z Hiszpankami w pierwszej rundzie

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby

Co zrobić z roślinami, które przemarzły podczas ostatnich przymrozków? Sprawdź

Co zrobić z roślinami, które przemarzły podczas ostatnich przymrozków? Sprawdź