Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Potrawa na wigilijny stół (wideo)

(sl)
Sylwia Lis
Nie wiesz jaką potrawę zaserwować podczas wigilijnej kolacji. Nie martw się, podpowiemy.

Każda pani domu ma to zmartwienie. Owszem na stole muszą znaleźć się tradycyjne dania wigilijne, ale nie jedna z nas choć raz w roku chciałaby zabłysnąć i pochwalić się swoim kulinarnym talentem serwując wykwintne danie. Nic prostszego.

Nie ma bożonarodzeniowego stołu bez śledzia. Przepis, który podamy zarekomendowała Magda Gessler podczas przeprowadzania Kuchennych Rewolucji w Łebskiej Chacie. Tu króluje kuchnia żydowska, z elementami skandynawskiej.

- To śledź po szwedzku, idealnie pasuje na wigilijne danie - mówi Mirosław Bem, właściciel restauracji. - Śledzia lekko moczymy, żeby nie był za słony. Potem kroimy go w średniej szerokości paski. Układamy w miseczce, potem przygotowujemy zalewę z oliwy, cukru, octu winnego, majonezu i musztardy. Na koniec dodajemy dwie cebule i pęczek zielonego koperku. Wszystko dokładnie mieszamy na kremową konsystencję.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza