Jak przed wiekiem młócono zboże, jak je oczyszczano z plewów, jak powstawała sieczka? Jak konserwowano łodzie rybackie, co to jest kleszczka, w jaki sposób wędziło się ryby? Po co wyciskano sok z buraków, jak smakowała "Klitundplome" a jak brukwiówka na wędzonej gęsinie? Czym wypełniano domowe spiżarnie?
Na te i wiele innych pytań znajdą Państwo odpowiedź przybywając do muzeum w Klukach na Pożegnanie lata w skansenie. Imprezę zaplanowano w godzinach od 10 do 16.
W programie imprezy m. in. możliwość uczestnictwa w jesiennych zajęciach, jakie wykonywali chłopi i rybacy, kobiety i mężczyźni; degustacja brukwiówki, klitundplome, ziemniaków w mundurkach, smażonych borówek z gruszkami, słowińskich "salamów", twarogu, maślanki i wielu innych tradycyjnych potraw.
Oprócz tego dla gości przygotowano kiermasz, na którym znaleźć będzie można wszystko, co mogło znaleźć się w wiejskiej spiżarni: miody, nalewki, dżemy i inne domowe przetwory. A dla zgłodniałych między innymi zupa rybna i żurek, chleb ze smalcem, świeżo wędzone ryby, domowe ciasta i wafle z żeliwnej wafelnicy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?