Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pożegnanie lata w skansenie w Klukach

Natalia Kwapisz
Skansen w Klukach
Skansen w Klukach Fot. archiwum
Nie wiesz jak spędzić niedzielę? Muzeum Pomorza Środkowego zaprasza na imprezę plenerową do skansenu w Klukach.

Jak przed wiekiem młócono zboże, jak je oczyszczano z plewów, jak powstawała sieczka? Jak konserwowano łodzie rybackie, co to jest kleszczka, w jaki sposób wędziło się ryby? Po co wyciskano sok z buraków, jak smakowała "Klitundplome" a jak brukwiówka na wędzonej gęsinie? Czym wypełniano domowe spiżarnie?

Na te i wiele innych pytań znajdą Państwo odpowiedź przybywając do muzeum w Klukach na Pożegnanie lata w skansenie. Imprezę zaplanowano w godzinach od 10 do 16.

W programie imprezy m. in. możliwość uczestnictwa w jesiennych zajęciach, jakie wykonywali chłopi i rybacy, kobiety i mężczyźni; degustacja brukwiówki, klitundplome, ziemniaków w mundurkach, smażonych borówek z gruszkami, słowińskich "salamów", twarogu, maślanki i wielu innych tradycyjnych potraw.

Oprócz tego dla gości przygotowano kiermasz, na którym znaleźć będzie można wszystko, co mogło znaleźć się w wiejskiej spiżarni: miody, nalewki, dżemy i inne domowe przetwory. A dla zgłodniałych między innymi zupa rybna i żurek, chleb ze smalcem, świeżo wędzone ryby, domowe ciasta i wafle z żeliwnej wafelnicy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza