To będzie już ósma odsłona słupskich pokopek. W najbliższą niedzielę w Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Karżniczce odbędzie się Święto Ziemniaka.
O godz. 11poznamy laureata Słupskiej Bursztynowej Bulwy, czyli nagrody dla wyróżniających się producentów ziemniaka w regionie.
Będzie też wielkie gotowanie przy udziale mistrzów kuchni, które poprowadzi Paolo Cozza i to on będzie chyba największą atrakcją tegorocznych pokopek. Jak poradzi sobie z ziemniaczanym tematem, przekonamy się w niedzielę, ale na pewno poznamy specjały włoskiej kuchni, której głównym bohaterem jest ziemniak. Tradycyjnie i zgodnie ze sprawdzoną formułą imprezy najważniejsza będzie degustacja.
- Gospodynie z koła gospodyń wiejskich specjalnie na tą okazję przygotują masę potraw i nie pozwolą nikomu być głodnym podczas imprezy
- mówi Maria Matuszewska, organizatorka imprezy z ramienia starostwa powiatowego.
Na pewno skosztujemy babki ziemniaczanej, frytek, klusek śląskich i kopytek. Do tego dochodzą specjały niekoniecznie kojarzące się z ziemniakami, jak pączki i gołąbki.
Słupskie pokopki to też możliwość uzupełnienia zapasów do domowych spiżarni przed zimą. Podczas Święta Ziemniaka będzie można kupić warzywa i owoce z tegorocznych zbiorów.
- Sporo osób przyjeżdża na pokopki właśnie z tego względu - mówi Matuszewska i dodaje, że wciąż zaskakuje ją fenomen i rosnąca popularność tej imprezy. Pokopki odbędą się w niedzielę. To okazja, by spróbować potraw z ziemniaków i zrobić zapasy na zimę.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?