Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wege przepisy na obiad, kolację i śniadanie. Pomysły na wegańskie dania z 13.05.2024

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Zebraliśmy najciekawsze przepisy na wege dania
Zebraliśmy najciekawsze przepisy na wege dania gettyimages.com/vaaseenaa
Przepisy wege na wyciągnięcie ręki. Co chwilę sprawdzamy, czy pojawiły sie nowe, ciekawe pomysły na wegańskie dania sezonowe i nie tylko. Zobacz, które przepisy z Instagrama będą idealne na wege obiad. Podpowiadamy, jak wykorzystać składniki, które masz pod ręką, a stworzysz z nich pyszne śniadanie, obiad czy kolację.

Przepisy na wege obiad, kolację czy śniadanie zebraliśmy w jednym miejscu. Sprawdziliśmy, jakie ostatnio pojawiły się ciekawe pomysły na wegańskie dania i zebraliśmy je w jednym miejscu, aby wybieranie odpowiedniego przepisu na dzisiaj było jeszcze łatwiejsze. Śledź ten artykuł, bo codziennie szukamy nowych przepisów!

Co jedzą weganie, a czego nie?

Weganie jedzą rośliny w każdej postaci, nie jedzą natomiast mięsa ani żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Mięsożercy nie zawsze zdają sobie sprawę z tego, czego nie jedzą weganie i z jakiego powodu tak się dzieje. Zanim zaproponujesz weganinowi sernik, sprawdź:

  • Czy weganie jedzą ser? Każdy naturalny ser produkowany jest z mleka, tak więc w diecie wegańskiej nie ma miejsca dla serów żółtych ani białych.
  • Czy weganie jedzą grzyby? Grzyby nie pochodzą od zwierząt, rosną w ziemi jak rośliny, a więc wpisują się doskonale w wegańskie menu.
  • Czy weganie jedzą masło? A czy masło jest roślinne? Dostępne w sklepach od pokoleń tzw. masło roślinne może zawierać serwatkę lub inne składniki powstałe na bazie mleka, więc takie masło nie jest wegańskie. Dostępne są jednak masła np. z awokado, które można z powodzeniem wykorzystywać do wege kanapek.
  • Czy weganie jedzą jajka? Kurze fermy to dla wegan synonim cierpienia zwierząt, a więc jajka, jako produkt pochodzący z takich miejsc, nie sa produktem wegańskim.

Przepisy na wege dania sezonowe

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera

13 maja – świętujemy Międzynarodowy Dzień Hummusu! 📅
Czy wiesz, dlaczego warto regularnie sięgać po tę pyszną przekąskę? Oto kilka powodów:

👉 Bogactwo białka - hummus zrobiony głównie z ciecierzycy jest świetnym źródłem białka roślinnego (dla wegetarian i wegan).

👉 Zdrowe tłuszcze - dzięki składnikom takim jak tahini (pasta sezamowa) i oliwa z oliwek, hummus dostarcza tłuszczów, które wspierają zdrowie serca.

👉 Wysoka zawartość błonnika - hummus to doskonałe źródło błonnika, który pomaga w trawieniu i może przyczynić się do lepszego regulowania poziomu cukru we krwi.

👉 Łatwość przygotowania - przekąskę możesz łatwo przygotować w domu, dopasowując smak do swoich preferencji.

👉 Wszechstronność - możesz go jeść jako dip do warzyw, dodatek do sałatek czy smarowidło do kanapek.

Jak najlepiej świętować ten dzień?
Zrobić domowy hummus! Zainspiruj się naszymi przepisami: https://www.kohersen.pl/przepis?p=326&nazwa=Tradycyjny_Hummus lub https://www.kohersen.pl/przepis?p=355&nazwa=Hummus_z_burakiem.

#kohersen #hummus #przepis #gotowanie #kuchnia


🤔 Kiedy ostatnio jadłeś/aś curry? Poznaj naszą propozycję na wegańską wersję tego dania – curry z fasolą i tofu w Sosie Patak's Balti! 🌱🔥

👉 Składniki:⁠
• 400 g tofu naturalnego⁠
• 1 ząbek czosnku⁠
• 1-2 papryczki chilli⁠
• 1 cebula⁠
• 400 g ugotowanej białej fasoli (waga po odsączeniu)⁠
• 1 słoik Sosu Patak’s Balti ⁠
• sól do smaku⁠
• olej do smażenia⁠
👉Do posypania: piórka czerwonej cebuli, nać kolendry⁠

⏰ Wykonanie:

  1. Tofu mocno odciśnij, pokrój w sporą kostkę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj tofu i smaż z każdej strony na złoty kolor. Przełóż na talerz.⁠
  2. Czosnek i chilli drobno posiekaj, a cebulę pokrój w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej, wrzuć czosnek, chilli i cebulę smaż przez około 3 minuty. Następnie dodaj fasolę i tofu, wlej zawartość słoika z sosem i dopraw do smaku solą. Na koniec podgrzewaj przez kilka minut.⁠
  3. Curry nałóż do misek, posyp natką kolendry i czerwoną cebulą.⁠

    #kuchniaindyjska #przepis #pataks #curry
    • kuchnia indyjska • przepis • gotowanie • pataks • wege • wegetarianizm • azjatyckie jedzenie • curry • obiad •

💚Wiosna zawitała w pełni, a z nią wszechobecna zieleń! Dlatego mamy dla Was propozycję zielonego talerza z Blue Dragon Chow Mein. Czy wspomnieliśmy, że jest to 100% wegański przepis? 🌱

👉 Składniki:⁠
• 150 g makaronu chow mein⁠
• 100 g tofu⁠
• 150 g pieczarek⁠
• 150 g brokułu⁠
• 100 g świeżego szpinaku⁠
• 1 saszetka Sosu Blue Dragon Chow Mein⁠
• migdały w płatkach⁠
• 1 łyżka oleju sezamowego⁠

⏰ Wykonanie:

  1. Makaron ugotuj, odcedź, przełóż do misek.⁠
  2. Tofu pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj tofu, podsmaż 3-4 minuty, aż nabierze złotego koloru. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i brokuł, smaż 7-10 minut. ⁠
  3. Na koniec dodaj Sos Blue Dragon Chow Mein, wymieszaj, dodaj szpinak i podsmaż jeszcze 3-4 minuty. Wyłóż na makaron, posyp migdałami w płatkach. ⁠

    #bluedragon #kuchniaazjatycka #weganizm #tofu #przepis #vegan #veganism #makaron
    • azjatyckie jedzenie • blue dragon • chow mein • kuchnia azjatycka • weganizm • tofu • szpinak • brokuły • makaron •

Ach wiosna! O tej porze roku uwielbiam lekkie i zdrowe przepisy ze świeżych warzyw. 💚 Właśnie dlatego sprawdzam wciąż nowe dania i tak trafiłam na tę pyszną zupę z cukinii, którą podaję z grzankami, zrobionymi z klusek na parze. 😋Jest to przepis na sytuację, kiedy w lodówce jest pustka i musisz wykombinować obiad z kilku składników! 🙈

👇 Łapcie przepis:

Składniki:

1 opakowanie klusek na parze Jawo
3 łyżki oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 cukinia
5 ziemniaków
1 kostka rosołowa + 1l wrzątku lub 1l bulionu drobiowego
pęczek koperku
65 ml śmietanki kokosowej lub zwykłej 30%

Przygotowanie:

KLUSKI NA PARZE:
Kluski przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Ustawiamy sitko do gotowania na parze i układamy zamrożone kluski. Przykrywamy i gotujemy 4 minuty. Delikatnie wyjmujemy i pozostawiamy kilka minut do przestygnięcia. Każdą z klusek kroimy na minikanapeczki. Rozgrzewamy patelnię teflonową i podpiekamy kanapeczki z każdej strony.

ZUPA Z CUKINII:
Rozgrzewamy oliwę i dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Podsmażamy z odrobiną soli na bardzo małym ogniu. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do cebulki i podsmażamy na niedużym ogniu kolejne 10 minut. Wlewamy bulion i od momentu wrzenia gotujemy 7 minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i gotujemy kolejne 7-10 minut. Należy sprawdzić w trakcie gotowania czy ziemniaki są już miękkie, nie dopuszczamy do rozgotowania. Ściągamy z ognia, dodajemy posiekany koperek i śmietankę. Dokładnie mieszamy.
SPOSÓB PODANIA:
Zupę nalewamy do miseczek i podajemy z grzankami z klusek na parze. Danie możemy ozdobić gałązką koperku.

#jawolewdomu #jawo #przepisy #wege #vegan #bezmiesa


𝕊𝕒ł𝕒𝕥𝕜𝕒 𝕫 𝕘𝕣𝕦𝕤𝕫𝕜𝕒̨ , 𝔻𝕊 𝕏𝕏 𝕠𝕕𝕔. 𝟛𝟝

Z ogródka przenosimy się prosto do kuchni i dania z grillowego rusztu zamieniamy na pełną kolorów sałatkę!🥗 Co powiecie na połączenie świeżej rukoli, chrupiących orzechów włoskich i grzanek wraz z soczystymi gruszkami, które podsmażone na oliwie nabierają wyjątkowej słodyczy?🍐🌿

Ciekawym urozmaiceniem tej sałatki jest dodatek zmiażdżonego w moździerzu Pieprzu kolorowego Prymat, którego odświeżający aromat, lekko piekący smak i gruboziarnista struktura, idealnie wykańczają danie czyniąc je wyjątkowym.💚

Taka sałatka idealnie sprawdzi się na lunch, obiad czy kolację. Skusicie się?

Przepis znajdziecie w linku w opisie BIO ⬆️⬆️

#doradcasmaku #przepisdnia #sałatkazrukoli #sałatka #rukola #orzechy #gruszki #pieprzkolorowy #salad #wege #wegetariańska #przepiswege

Doradca Smaku sałatka przepis salad wege


Wege obiad w 20 minut❓🤔 Zapiecz makaron z bakłażanem i cukinią, a pochwałom nie będzie końca❗🥰 Przepis 👉 link w bio 👌😊
#zapiekanka #zapiekankazmakaronem #zapiekankamakaronowa #bakłażan #cukinia #przepis #przepisnazapiekankę #wegeobiad #wegeprzepis #przepisnaobiad #pysznyobiad #domowejroboty #domowejedzonko #pysznejedzenie #wegejedzenie #wegepyszności #pyszności #kulinarneinspiracje #wegeinspiracje #casserole #vegecasserole #recipe #vegerecipe #homemade #food #vegefood #instafood #instagood #foodstagram #beszamel.pl


🌤️ Wiosna na talerzu, czyli idealne majowe śniadanie! Sprawdźcie nasz przepis na w pełni wegańskie smoothie bowl!

🍓 Bo kto nie kocha smoothie? Nam najbardziej smakuje z domową granolą i świeżymi owocami. I mlekiem roślinnym. Nasza DROGA MLECZNA to pyszność sama w sobie - w środku znajdziecie tylko najlepsze migdały, słodkie daktyle i szczyptę soli himalajskiej. Wiemy, że wielu pije ją prosto z butelki, i trudno się dziwić, ale warto pamiętać, że to idealny dodatek do wielu potraw, zwłaszcza, kiedy jesteś na diecie wegańskiej lub próbujecie ograniczyć spożycie produktów odzwierzęcych. DROGA MLECZNA świetnie będzie pasować nie tylko do koktajli, owsianek i domowych lodów, ale także np. do… aromatycznego curry!

📝 Składniki:

  • porcja truskawek, mrożonych lub świeżych
  • mleko roślinne
  • łyżka syropu z agawy
  • ulubione dodatki: granola, płatki kokosa, owoce, pestki
  • na granolę przepis znajdziecie kilka postów niżej

🔪 Przygotowanie:
Truskawki, agawę i mleko zblenduj - jeśli używasz świeżych, możesz dodać kilka kostek lodu. Dodaj ulubione dodatki i... gotowe!

👉 Zamów online: http://bit.ly/diety-sokowe


Przypominamy!
Już niebawem wielkie wydarzenie, na którym nie może zabraknąć miłośników oleju rzepakowego!

🌼Olejarska Dycha & III Mistrzostwa Polski Olejarzy🌼
🌳 12 maja 2024 (niedz.), Nielisz k. Zamościa
🌳Dystans i trasa: 10 i 5 km, trasa leśna
📌 Regulamin i zapisy: http://olejarskadycha.time-sport.pl/
👉 Organizator: Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju
Kto już gotowy?

PS. 🤓Dla wszystkich uczestników biegu Olejarska DYCHA w ramach pakietu startowego organizatorzy przygotowali niespodziankę! 😋 Do odbioru przed biegiem!

#FunduszePromocji
#olejrzepakowy
#dieta #kuchnia #przepis #gotowanie #zdrowie #bieg #sport #rywalizacja #ciało


Szykujesz grilla i chcesz zaskoczyć swoich bliskich niebanalną wege przekąską? Grillowane pieczarki faszerowane serkiem wiejskim sprawdzą się doskonale! 🧀Wypełnione pysznym serkiem, skropione oliwą i przygotowane na grillu, to kwintesencja smaku! 🌟 Nie zapomnij podać ich z sosem czosnkowym WINIARY, który dodaje im wyrazistego charakteru! 😋 Spróbuj!

Przepis tu:
https://www.winiary.pl/przepisy/pieczarki-faszerowane-z-grilla/

#grill #majowka2024 #wegegrill #winiary #sosczosnkowy


Grill to, wbrew pozorom, nie tylko mięsna uczta . 🔥 By zbalansować posiłki (i przy okazji: aby dla każdego znalazło się coś pysznego), na ruszt koniecznie wrzuć ten przepis! Jest prosty w wykonaniu i naprawdę smaczny! 🫘

Pieczarki nadziewane fasolą
Ilość porcji: 6
Składniki:

  • 1 puszka 250 g fasoli białej cannellini Bonduelle,
  • sok z ½ cytryny,
  • sól i pieprz,
  • 2 ząbki czosnku,
  • garść szczypiorku,
  • łyżka oleju,
  • 6 dużych pieczarek grillowych.

Przygotowanie:
Pieczarki smarujemy olejem i odkrawamy nóżki. Fasolę przepłukujemy, dodajemy przyprawy i zioła, mieszamy. Nadziewamy nią pieczarki. Układamy pieczarki na grillu i grillujemy, aż zmiękną (można przykryć od góry).

#bonduelle #bonduelle_polska #gotujzBonduelle #warzywneinspiracje #healthyfood #jedzenie #healthylifestyle #domowegotowanie #gotujwdomu #gotujzdrowo #homecooking #fleksitarianizm


ZOBACZ KONIECZNIE

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo

Materiał oryginalny: Wege przepisy na obiad, kolację i śniadanie. Pomysły na wegańskie dania z 13.05.2024 - Strona Kuchni

Wróć na gp24.pl Głos Pomorza