MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przechowywanie produktów w zamrażalniku

fot. sxc.hu
fot. sxc.hu
Jak długo możemy przechowywać w zamrażalniku poszczególne produkty, aby zachowały świeżość i walory smakowe? Co i jak mrozić, a czego wręcz nie wolno pakować do zamrażarki?

Mięso możemy trzymać w zamrażalniku od 3 do12 miesięcy, z kolei jego przetwory od jednego do 3. Ryby możemy mrozić do 3 miesięcy, warzywa od pół do całego roku - podobnie jest z owocami. Pizza może poleżeć w zamrażarce 2 do 3 miesięcy, a margaryna i surowe ciasto - do pół roku. Gotowe potrawy, torty czy chleb przechowujmy od 1 do 3 miesięcy, ser i orzechy - do 6. Natomiast zioła mogą się mrozić od pół roku, do 10 miesięcy.

Schłodzić, zapakować
Jak mrozić poszczególne produkty? Chleb, pokrojony na kawałki, wkładamy do woreczka foliowego, poszczególne kromki przekładając folią aluminiową. Rozmrażać możemy w opiekaczu, piekarniku lub kuchence mikrofalowej.

Mrożenie połówek chleba jest dobrym sposobem na zachowanie jego świeżości. Trzeba tylko pamiętać, żeby wyjąć go odpowiednio wcześniej, przed posiłkiem, albo rozmrozić w piekarniku czy mikrofali. Mrożąc mięso dobrze jest poszczególne jego kawałki poprzekładać folią, aby nie przywierały do siebie. Drób należy przed zamrożeniem przez 12 godzin trzymać w chłodzie. Jeśli chcemy mrozić warzywa, także musimy najpierw je schłodzić.

Owoce pojedynczo
Owoce dobrze jest najpierw zamrażać pojedynczo, dopiero później spakować je razem. Wówczas się nie skleją. Rozmrażając polejmy je gorącą wodą z cukrem - to pozwoli zachować ich kolor. Jeśli chcemy zamrozić surowe jajka, powinniśmy oddzielnie umieścić żółtko i białko. W przeciwnym razie jajko stanie się ciągliwe. Wkładając świeże potrawy do zamrażalnika uważajmy, aby nie stykały się z uprzednio zamrożonymi, gdyż nagłe ocieplenie im nie służy.

Nie wolno mrozić

Czego nie powinniśmy zamrażać? Nie nadają się do tego śmietana, jogurt i majonez, bo się zwarzą. Jajka na twardo stają się gumowe, a wyroby mączne tracą konsystencję.

Sery żółte, mrożone w dużych kawałkach, mogą się kruszyć, a grzyby tracą smak. Nie powinniśmy też mrozić owoców morza, bo najczęściej były już mrożone podczas transportu, oraz rzodkwi, ziemniaków, kalafiora i cebuli. Nie wkładajmy do zamrażalnika butelek z napojami gazowanymi, bo mogą eksplodować.
Nie wolno zamrażać już raz mrożonego produktu, bo mogą się w nim wytworzyć toksyczne substancje. Nie powinno się też wstawiać do zamrażalnika ciepłych potraw, bo pokryje je gruba warstwa lodu.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza