Przed sylwestrem o kieliszkach i trunkach

Aleksandra Kos
W takim kieliszku powinniśmy podać czerwone lub różowe wino.
W takim kieliszku powinniśmy podać czerwone lub różowe wino. Fot. www.sxc.hu
Zapewne każdy z nas zastanawia się, w jakich kieliszkach podać gościom szampana, a w jakich czerwone czy białe wino.

Warto wiedzieć, że jakość, grubość oraz barwa i kształt kieliszków ma ogromnie znaczenie w uzyskaniu wrażeń smakowych, zapachowych i wzrokowych. Wybierając szkło, powinniśmy zwrócić uwagę, by było cienkie oraz białej barwy, aby podziwiać klarowność, połysk i wspaniały musujący kolor wina.

W jakim kieliszku

Zanim poczęstujemy naszych gości szampanem lub winem musującym, musimy je odpowiednio schłodzić do temperatury 8 stopni Celsjusza. Taką temperaturę trunki osiągną po 20 minutach w wiaderku z lodem lub po trzech godzinach w lodówce.

Chłodniejsza temperatura uniemożliwiłaby prawidłowe wydzielanie się bąbelków. Jeśli jest już schłodzony, to podajemy go w specjalnym metalowym naczyniu o nazwie kiler. W lodzie, zawinięty w serwetę oczekuje on na swój główny występ.
Kąt otwarcia

Gdy nadchodzi chwila otwarcia szampana, wyjmujemy i trzymamy pod kątem 45 stopni. Dalej owiniętego serwetą. Uchroni ona otwierającego i biesiadników przed oblaniem, gdyby było ono zbyt brawurowe. Trzymając szampana, przekręcamy delikatnie korek, który powinien wyskoczyć. I tu funkcjonuje kilka poglądów. Fachowcy twierdzą, że korek nie może wystrzelić, ale wyskoczyć z lekkim "westchnieniem".

Kiedy rozlewamy szampana, robimy to ciągle, nie wracając butelką do pionu, aż do jej opróżnienia. Trunek rozlewamy do specjalnych kieliszków o pojemności od 100 do 250 ml w kształcie tulipana, fletu lub kłosa. Generalna zasada. Kieliszek winien być wysoki, a jego górny obwód szerszy od reszty. Tylko wtedy bąbelki będą odpowiednio uciekać, a aromat będzie się wydobywać tylko w jednym miejscu kieliszka. Szampana nalewamy tak, żeby piana sięgała do samej góry kieliszka. Nie ważne jest natomiast, ile samego trunku będzie w kieliszku.

Wino białe najlepiej podawać w kieliszku smukłym, zwężającym się ku górze. Idealne będą też w kształcie tulipana z delikatnie rozchylającymi się krawędziami. Natomiast wino czerwone podajemy w kieliszkach, w których czasza jest większa i bardziej pękata niż w białych. Oczywiście kieliszki do win białych, jak i czerwonych muszą mieć wysoką nóżkę.

Dzięki odpowiednio dobranym kieliszkom wino zachowa wszystkie swoje aromaty, a nasi goście będą cieszyć się każdym jego łykiem.

Przed sylwestrem

Kieliszki, w których będziemy podawać trunki powinny być z jednego kompletu. Należy je ustawić po prawej stronie naczyń, w takiej kolejności, w jakiej będą podawane alkoholowe napoje. Zatem najbliżej ręki gościa powinien znajdować się kieliszek do tego trunku, który jako pierwszy podamy na stół. Należy też zwrócić uwagę na wysokość szkła. Wyższe kieliszki powinny znajdować się z tyłu, a niższe z przodu.

Przy delektowaniu się szampanem czy winem należy trzymać kieliszek za nóżkę, a nie za czaszę. Do szampana i do win nie należy dodawać kostek lodu, ponieważ straci ono swój smak. Po rozlaniu możemy je jedynie włożyć do kubła z lodem, aby nie straciły odpowiedniej temperatury.

Trochę o szampanie

Według znawców dobra butelka bąbelków powinna być ciężka i mieć duże wgłębienie od spodu, ponieważ musi utrzymać ciśnienie kilku atmosfer. Przed zakupem warto zwrócić uwagę na kolor banderoli. Niebieska oznacza, że wino wyprodukowano i rozlano za granicą, natomiast zielona informuje, że bąbelki są rodzimej produkcji lub rozlane w Polsce. Warto też zwrócić uwagę na gwarancję jakości, która powinna znajdować się na etykiecie butelki, na przykład AOC we Francji. Najtańsze wina musujące możemy kupić w supermarketach już za kilka złotych. Są to szampany nasycone dwutlenkiem węgla, a bąbelki w nich są zazwyczaj duże i rozproszone.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3