Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na faworki. Tajemniczy składnik robi różnicę. Jak zrobić kruche i słodkie faworki w termomix? Zobacz najlepszy przepis

Mariusz Surowiec
Mariusz Surowiec
Przepis na faworki bezglutenowe:250g uniwersalnej mąki bezglutenowej (np. Mehl Farine)150ml gęstej, kwaśnej śmietany (10- 18%)4 żółtka.10g masła.½ łyżeczki cukru.¼ łyżeczki soli.1 łyżka octu np. jabłkowego.
Przepis na faworki bezglutenowe:250g uniwersalnej mąki bezglutenowej (np. Mehl Farine)150ml gęstej, kwaśnej śmietany (10- 18%)4 żółtka.10g masła.½ łyżeczki cukru.¼ łyżeczki soli.1 łyżka octu np. jabłkowego. Polska Press
Jaki jest najlepszy przepis na faworki? Takie najlepsze, stare przepisy miały i nadal mają nasze babcie. One zawsze były najlepsze - słodkie, kruche i przepyszne. Najbardziej smakowały z kubkiem ciepłego mleka lub kakao. Dziś już ciężko o takie faworki. Ale nie znaczy to, że nie da się ich zrobić. Przepisów i sposobów na najlepsze ciasteczka jest wiele, można je także zrobić w termomix. Zobaczcie jak zrobić w domu faworki.

Jak zrobić faworki czy li popularne w tłusty czwartek chrusty?

Tłusty czwartek to jedyny dzień w roku, kiedy nie żałujemy sobie słodkich kalorii. Co możemy zaserwować oprócz pączków z dżemem? Oczywiście chrusty. Przepisów na nie w internecie znaleźć można ogrom, ale trudno dziś o ten jeden jedyny, wyjątkowy taki aby smakował jak za dawnych lat, kiedy zachwycaliśmy się wypiekami babci. Stare przepisy na faworki były bowiem najlepsze.

Stary przepis na faworki

Składniki:

  • 300 g mąki typ 500,
  • 4 żółtka,
  • 30 g masła,
  • łyżeczka cukru,
  • 150 ml kwaśnej śmietany,
  • łyżka spirytusu,
  • sól,
  • litr oleju rzepakowego,
  • cukier puder do posypania

Aby nasze ciasto na chrusty było idealne musimy przesiać mąkę na stolnicy. Następnie rozpuścić masło i odczekać kilka minut aby ostygło. To bardzo ważne. Następnie do mąki dodajemy odrobinę soli, żółtka (tyle ile w przepisie na faworki), kwaśną śmietanę oraz cukier. Na koniec płynne i ostudzone masło. Aby chrusty nie ciągnęły podczas smażenia tłuszczu należy dodać także odrobinę spirytusu.

Tak powstałą masę ugniatamy na ciasto, które potem dzielimy na dwie części i wałkujemy aby było cienkie. Powstałe placki kroimy w romby i prostokąty i formujemy w środku dziurkę w taki sposób, aby powstał charakterystyczny kształt faworka.

Jak smażyć faworki? Tajemnica sukcesu i dobrego smaku

Aby nasze ciastka były chrupkie należy usmażyć je na głębokim oleju. Wykorzystujemy w tym celu głęboki garnek i nagrzewamy tłuszcz do 180stopni Celsjusza. Następnie wrzucamy faworki i smażymy aż do uzyskania złocistego koloru. Trwa to około 2 minut. Wyciągamy usmażone chrusty na papier aby wciągnął nadmiar tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.

Przepisy na faworki w termomix. Faworki dla osób nietolerujących glutenu

Czy chrusty na tłusty czwartek można zrobić w termomix? Oczywiście. Przepisów jest bardzo wiele tak jak wiele jest gospodyń domowych. Można je także przygotować z mąki bezlgutenowej. Zobaczcie najlepsze naszym zdaniem przepisy na kruche faworki. Możecie je zrobić w domu samodzielnie nie tylko w tłusty czwartek. Zobacz przepisy na chruściki w termomix i te bezglutenowe. Wybierz swój ulubiony:

od 12 lat
Wideo

Protest w obronie Parku Śląskiego i drzew w Chorzowie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza